You are here

„Adevărul” Moldova și-a sistat apariția în print. Redactorul-șef, Alina Țurcanu, a demisionat

02 September 2014
1536 reads
Din cauza numeroaselor datorii acumulate față de creditorii săi, la sfârșitul lunii iulie, ziarul „Adevărul” Moldova și-a încetat apariția în print. Pe 1 septembrie, redactorul-șef al ziarului, Alina Țurcanu, și-a dat demisia, din proprie inițiativă. Motivele care au stat la baza deciziei sale au fost explicate într-o postare pe Facebook.

“Mi-am dat demisia din proprie inițiativă. Nu mai pot urmări din postura de redactor-șef cum e lăsat să moară cu zile ziarul la care țin atât de mult, fără să pot face ceva pentru a schimba lucrurile….  Colegii și prietenii îmi sunt martori: mi-am dorit enorm să salvăm ziarul, am încercat, am luptat, am sperat, am răbdat, am rugat, am așteptat, am crezut în promisiuni... Dar totul are o limită”, a scris Alina Țurcanu pe pagina sa.

Ziarul „Adevărul” Moldova se află în insolvență de aproximativ trei luni. O cerere privind intentarea procesului de insolvabilitate a fost depusă la 26 mai curent chiar de compania în cauză. În motivarea cererii sale, ÎCS “Adevărul Media” SRL a invocat faptul că este în imposibilitatea de a-și onora obligațiunile creditoriale acumulate față de numeroșii săi creditori.

Solicitat de Media-azi, Corneliu Muntean, administrator de insolvență, a menționat că situația la compania „Adevărul” Moldova este destul de gravă. La sfârșitul lunii iulie, redacția ziarului și-a luat o vacanță de două săptămâni, dar ulterior nu a mai revenit, la moment existând doar versiunea electronică a ziarului. La 1 septembrie curent, creditorii s-au convocat într-o ședință extraordinară pentru a decide viitorul publicației „Adevărul” Moldova. Aceștia urmează să examineze toată documentația cu privire la incapacitatea de plată și imposibilitatea de a achita creanțele acumulate față de creditori, după care va fi luată o decizie.

În mesajele de susținere adresate jurnalistei Alina Țurcanu și echipei de la „Adevărul” Moldova, pe facebook, mai mulți cititori și colaboratori ai publicației și-au exprimat regretul că s-a ajuns la această stare de lucruri, dar și speranța că ediția print a publicației „Adevărul” Moldova va putea fi relansată.  

Vitalie Ciobanu, scriitor, critic literar, publicist, colaborator „Adevărul” Moldova: “Nu mi-am imaginat, acum patru ani, când acceptam invitația de colaborare, că ziarul „Adevărul” Moldova va eșua din cauza unui management defectuos. Cred că are de suferit ideea de presă în limba română, în general, și ideea de investiție românească în Basarabia...”.

Cornelia Cozonac, jurnalistă, Centrul de Investigații Jurnalistice: “Îmi pare rău pentru Adevărul și pentru echipa care a avut și a menținut standarde de calitate în presa de la noi”.

Doina Deleu, SA “Moldovagaz”: “Regret enorm că nu mai citesc ziarul în fiecare dimineață, precum obișnuiam. Era ziarul meu preferat în limba română”.

Primul număr al ziarului „Adevărul“ Moldova a apărut într-un tiraj de 7.000 de exemplare. În prezent, ediția este disponibilă doar în versiune electronică.  

Sursa foto: www.adevarul.md