You are here

Consiliul de Presă semnalează creşterea numărului cazurilor de plagiat

31 July 2013
1259 reads

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Presă, secretarul acestuia, Petru Macovei, a constatat că incidenţa cazurilor de plagiat în mediul jurnalistic din Republica Moldova a crescut în ultimul timp. Astfel, în adresa Consiliului de Presă parvin, în fiecare lună, cel puțin două-trei plângeri la subiectul în cauză.

Anul trecut, Consiliul de Presă  (CP) a realizat o cercetare privind percepția asupra plagiatului în mediul jurnalistic. Studiul a arătat că plagiatul se practică în toate tipurile de media autohtone, dar că prevalează jurnalismul online. O altă problemă este lipsa cunoștințelor despre fenomenul plagiatului în breasla jurnalistică.

„În opinia mea, plagiatul este cea mai rușinoasă faptă non-deontologică, pe care o poate comite un jurnalist și, din păcate, în ultimul timp avem foarte multe plângeri de acest gen”, spune Petru Macovei. Totodată, secretarul Consiliului de Presă menţionează că, de regulă, aceste cazuri se soluționează pe cale amiabilă: „Toate instituțiile media care au fost atenționate de Consiliul de Presă referitor la acuzaţiile de plagiat au refăcut materialele jurnalistice în conformitate cu cerințele deontologice”. Totuși, în studiul privind perceperea plagiatului, menţionat mai sus, Consiliul de Presă recomandă mediului jurnalistic diseminarea cunoștințelor despre plagiat atât la nivel managerial, cât și în rândul reporterilor. De asemenea, se recomandă ca tema plagiatului să apară periodic pe agenda ședințelor redacționale.

Codul deontologic al jurnaliștilor din Republica Moldova stabilește că jurnalistul trebuie să respecte dreptul de autor, iar în caz de preluare a materialului fără  cost - acesta să nu se depășească limita de 500 de semne, cu citarea sursei. Pentru publicaţiile online, este recomandată indicarea linkului direct. În plus, materialul preluat nu trebuie să depăşească jumătate din ştirea sau articolul original.