You are here

Scandal la GRT, cauzat de suspendarea din funcţie a noului director

03 October 2014
1761 reads
Deşi de câteva zile mass-media scrie despre înlăturarea de către instanţa de judecată a lui Stepan Piron din funcţia de director al televiziunii publice din autonomia găgăuză (GRT), acesta afirmă că până în prezent nu a fost informat oficial, iar despre suspendarea sa a aflat din presă. Pe de altă parte, preşedinta Companiei "Teleradio-Găgăuzia" (GRT), Anna Harlamenco, susține că votul membrilor Consiliului de Observatori al Companiei, care au optat pentru candidatura lui Piron, ar fi fost influențat politic de către Adunarea Populară a Găgăuziei și ar urmări distrugerea acestei instituții publice.

Solicitat de Media-azi, Stepan Piron a explicat situaţia în care s-a pomenit prin faptul că la GRT ar exista mai multe nereguli, cum ar fi gestionarea finanţelor, nerespectarea politicii editoriale a postului public de radio şi televiziune din regiune. Acestea, în opinia sa, „nu vin de la jurnaliştii simpli, ci de la persoanele care sunt vizate în mod direct”. Fiind unul din fondatorii GRT, Piron susţine că ar fi dorit să „facă ordine” la Companie, dar că acest lucru nu convine actualei conduceri, care „nu vrea să renunţe la putere".

"Anna Harlamenco nu mi-a pus la dispoziție biroul, documentele necesare, permisul de intrare în clădire. Intuiesc că ea ştia despre decizia instanţei de judecată", afirmă Stepan Piron pentru portalul Gagauzinfo.md. Acelaşi portal mai informează că Anna Harlamenco i-a prezentat noului director o copie a deciziei instanţei de judecată prin care i s-a comunicat despre întreruperea activităţii. "Cred că ar fi trebuit să fiu şi eu invitat la acea şedinţă. Iar dacă s-a desfăşurat în absenţa mea, probabil ar fi fost corect cel puţin să mă informeze despre decizia instanţei și să-mi fie prezentat originalul, nu o copie”, este de părere Piron.

Preşedinta Companiei, contactată de noi, califică ceea ce se întâmplă la instituția publică GRT drept “comandă politică”, argumentând că ”CO își are sediul în cadrul Adunării Populare, ceea ce vine în contradicție cu legislația”. Potrivit ei, directorul recent ales ”vrea să instaureze cenzura și dictatura, să separe Radioul, TV și comunicațiile, ceea ce ar însemna distrugerea Companiei”.

Harlamenco a precizat că Stepan Piron a fost acționat în judecată de contracandidații săi la funcția de director al televiziunii publice (GRT), care ar fi fost nemulțumiți de rezultatele votării. La rândul său, noul director, aflat la moment în concediu medical, intenționează să se adreseze și el în instanță pe marginea acestui caz.

Sursa foto: http://gagauzinfo.md