You are here

Din nou despre titluri şi limbajul nedeontologic

07 October 2014
2343 reads
Marţi, 7 octombrie, www.timpul.md publică un material al cărui titlu a trezit anumite reacţii negative din partea cititorilor. Câţiva dintre ei ne-au rugat să ne autosesizăm şi ne-au întrebat nedumeriţi ce va fi în campania electorală, dacă încă de pe acum presa recurge la expresii incalificabile la adresa unui politician? Un bloger nota pe un site de socializare: ”Poți să scrii ce vrei despre Grigore Petrenco dar ...”.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent a atras de mai multe ori atenţia colegilor din mass media asupra obligaţiei pe care o are presa de a practica un limbaj decent, care nu ar jigni pe nimeni. Din acest punct de vedere, titlul apărut azi pe www.timpul.md contravine bunelor practici recomandate de ”Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalisti”. Cităm din acest Ghid: ”Limbajul jurnalistic. O datorie profesională, civică, ba chiar una patriotică, a tuturor jurnaliștilor este să folosească și să promoveze limba exemplară...)”.
 
Am solicitat şi opinia Secretarului Consiliului de Presă, Petru Macovei, şi iată cum a comentat dumnealui titlul apărut pe www.timpul.md: ”Deşi e vorba despre un material de opinie, şi nu despre o ştire, titlul în cauză nu face faţă nici autorului, nici publicaţiei. Nu ar fi fost justificat nici dacă apărea la o rubrică de satiră şi umor, dar cu atât mai puțin la o rubrică de politică. Normele etice impun jurnaliştilor acurateţe nu doar în ceea ce priveşte faptele şi veridicitatea acestora, dar şi limbajul în care sunt exprimate.  Sigur că în actuala campanie electorală vor exista multe tentatii pentru jurnalişti de a-i lua peste picior mai ales pe politicienii faţă de care nu au anumite simpatii, dar a apela la asemenea cuvinte înseamnă să cobori la un limbaj nedeontologic”.