You are here

R. Moldova se află pe locul 56 în lume după Indicele libertăţii presei

22 October 2014
2001 reads
R. Moldova se situează pe locul 56 în clasamentul privind gradul de libertate a presei în lume, potrivit Raportului World Press Freedom Index pentru anul 2014, publicat de “Reporteri fără frontiere”. Ţara noastră a coborât cu o poziţie faţă de anul 2013 şi cu trei poziţii faţă de anii 2011-2012. În acelaşi clasament, România ocupă locul 45, Georgia – 84, Ucraina – 127, Rusia – 148, iar Belarus – 157 din 180 de ţări, incluse în raportul din acest an.

Pe primul loc în Indicele privind libertatea presei se situează, din nou, Finlanda, urmată de Olanda şi Norvegia. La celălalt capăt se află Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea, cu cele mai represive regimuri faţă de presă.

World Press Freedom Index este realizat în baza unor chestionare, completate de partenerii organizaţiei “Reporteri fără Frontiere” (18 ONG-uri de media localizate pe cinci continente, precum şi o reţea de 150 de corespondenţi, jurnalişti, jurişti, activişti pentru drepturile omului).
 
La evaluarea Indicelui libertăţii presei sunt luaţi în considerare factori, precum securitatea fizică a jurnaliştilor, condiţiile în care activează reprezentanţii mass-media, gradul de cenzură şi autocenzură, transparenşa deciziilor politice ale statului faţă de instituţiile mass-media, precum şi cazurile de reţinere şi persecutare a reporterilor. 

“Reporteri fără frontiere” este o organizaţie neguvernamentală internaţională, care are drept obiectiv apărarea libertăţii presei şi care întocmeşte anual clasamentul libertăţii presei în majoritatea statelor lumii.
 
Raportul World Press Freedom Index

Sursa foto: www.rsf.org