You are here

Omega își dă frâu liber limbii și… opiniilor

05 December 2014
1277 reads
O luare de atitudine principială a societății civile față de noua coaliție de guvernare pe cale de a fi instituită în R. Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie i-a pus pe jar pe jurnaliștii de la Omega.
 
Aceștia publică o ”știre” de la conferința de presă susținută de reprezentanți ai Consiliului Național ONG şi Consiliului Național pentru Participare (CNP), în care interpretează faptele așa precum îi duce capul și propriile păreri. Titlul materialului face vârf la toate. Самозваные «представители гражданского общества» благословили Плахотнюка, Филата и Гимпу на дальнейшее правление” (Autoproclamații ”reprezentanți ai societății civile” i-au binecuvântat pe Plahotniuc, Filat și Ghimpu pentru guvernarea în continuare).
 
De ce autoproclamații?! Din câte știm cu toții, atât Consiliul Național al ONG-urilor, cât și CNP sunt organizații serioase ale societății civile, care se implică activ în viața țării. Și de ce ”i-au binecuvântat” pe Plahotniuc, Filat și Ghimpu?! Mesajul expus în conferința de presă de către cele două organizații nu seamănă nici pe departe a ”binecuvântare”, el  le transmite ferm celor care au câștigat alegerile din 30 noiembrie că societatea așteaptă de la ei mai multă eficiență decât până acum, inclusiv, în ceea ce privește cooperarea cu opoziția.  
 
Reacția participanților la conferința de presă, după apariția acestui material pe omg.md nu s-a lăsat așteptată.  ”Ajutaţi-mă, vă rog, cu tag-uri la nume de "jurnalişti" de la Omega, vreau să văd cum arată mercenarii-jurnalişti, care au făcut aşa o "ştire" după un eveniment în care NOI AM SPUS CA PCRM TREBUIE SĂ FIE PARTE LA URMĂTOAREA GUVERNARE”, scrie pe pagina ei de Facebook Antonița Fonari, secretar general al Consiliului Național al ONG-urilor din R.Moldova.
 
Le amintim jurnaliștilor de la Omega că, îndiferent de ceea ce cred ei despre cele două organizații ale societății civile, propriile lor opinii nu aveau ce căuta într-o știre. Și acesta nu este un moft al cuiva, ci o normă a eticii profesionale.
 
Iată ce recomandă  Ghidul de stil cu norme etice, în paragraful ”Separarea faptelor de opinii”: ”În prezentarea evenimentelor vom face o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie. Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăți de valoare ale ziariștilor, mijloacelor de informare în masă”.