You are here

Jurnaliștii sunt îndemnați să fie mai atenți la realizarea subiectelor cu implicarea copiilor

19 December 2014
1011 reads
Situația privind corectitudinea jurnaliştilor în materialele ce abordează tematica copiilor s-a îmbunătățit ușor. Aceasta este una din concluziile generale ale monitorizării buletinelor de știri sub aspectul respectării drepturilor copiilor, realizate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Asociaţia Presei Independente (API), în perioada 14 mai - 15 august 2014.

Monitorizarea, care s-a condus de o metodologie specială elaborată cu suportul UNICEF Moldova, a avut scopul de a stabili în ce măsură instituțiile mass-media din Moldova respectă interesul superior al copilului.

Datele raportului au arătat că opiniile copiilor sunt prezentate nu doar în context negativ, adesea aceştia sunt întrebați și despre alte aspecte ale vieții sociale (viața școlară, lecturi etc.).

În același timp, se știe că aproape toate posturile de televiziune scot în prim-plan fenomenele negative în care sunt implicați și copii. Normele legale prevăd ca în asemenea tip de știri să fie protejată identitatea copiilor și să fie interzisă discriminarea pe criterii etnice, de naționalitate, rasă, religie sau dizabilitate.

Membrul CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a menționat că în perioada de monitorizare nu au fost atestate abateri grave de la legislație în ceea ce priveşte protejarea drepturilor copiilor, dar au fost şi unele materiale în care legislația a fost respectată formal. ”Sunt frecvente situațiile în care copiii servesc doar pretexte pentru a multiplica prezentarea unor cazuri senzaționale sau șocante pentru public, în vederea menținerii raitingului”, se menţionează în raport.

Monitorizarea a mai arătat că autorii unor reportaje protejează identitatea copilului, în același timp însă dezvăluie localitatea de unde provine acesta sau fac publice imagini cu rudele sale. Totodată, Mariana Onceanu-Hadârcă a îndemnat jurnaliștii să fie mai atenți la scrierea reportajelor cu implicarea persoanelor aflate într-o stare emoțională, cauzată de anumite tragedii. O altă problemă ține de reflectarea cazurilor în care copii sunt în conflict cu legea. De obicei, jurnaliștii se limitează la informațiile oferite de către instituțiile de profil, dar nu abordează esența problemei, este de părere Mariana Onceanu-Hadârcă.

Printre tendințele pozitive pe care le constată raportul de monitorizare este şi preocuparea jurnaliștilor de a solicita părerile specialiștilor și explicațiile funcționarilor în astfel de materiale.

”La realizarea subiectelor cu implicarea copiilor este primordial să se ia în calcul cu mai multă responsabilitate necesitatea de a acționa în interesul superior al copilului, care ar trebui să prevaleze în fața altor rațiuni de a difuza un material”, a subliniat Directorul executiv al API, Petru Macovei.

Sursa foto: API