Eşti aici

Buletin Legislativ Nr.92

BULETIN LEGISLATIV nr. 92
Septembrie - octombrie 2018

 

CJI oferă asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor şi organizaţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie și alte aspecte ale legislaţiei mass-media. Consultațiile juridice sunt oferite în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), realizat de CJI și Internews, cu susținerea financiară a USAID. Pentru a beneficia de serviciile juridice oferite de CJI, vă rugăm să o contactaţi pe Zinaida Gheața - tel: (+373 22) 213 652, mobil: (+373) 68406998, e-mail: mlu@ijc.md

NOUTĂȚI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL LIBERTĂŢII DE EXPRIMARE ŞI DREPTULUI LA INFORMARE


  • Cele mai importante decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului

Decizia nr. 24/158 din 28.09.2018
Cu privire la bilanțul programelor audiovizuale realizate de radiodifuzori în cadrul concursurilor de selectare a proiectelor de programe audiovizuale în vederea acordării resurselor financiare pentru producere din Fondul de susținere a radiodifuzorilor, pentru anul 2017, deciziile CCA 30/223 din 01 decembrie 2017 și nr. 33/237 din 19 decembrie 2017

Prin această decizie CCA a dispus restituirea sumelor de bani alocate radiodifuzorilor (9), care au participat la un concurs pentru crearea de programe audiovizuale adresate persoanelor cu deficiențe de văz și de auz și nu s-au conformat în totalitate cerințelor de realizare a emisiunilor.

Decizia nr. 24/159 din 28.09.2018
Cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării serviciilor de programe ale unor radiodifuzori la capitolul respectării condițiilor de plasare a publicității pentru băuturile alcoolice

CCA a monitorizat 16 radiodifuzori la capitolul respectării condițiilor de plasare a publicității pentru băuturile alcoolice, în conformitate cu legislația în vigoare, pe parcursul a 24 de ore fiecare, și a sancționat 6 dintre aceștia: „Moldova-1”, „Prime”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Publika TV” și „Ren Moldova”.

Decizia nr. 24/161 din 28.09.2018
Cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării postului de televiziune „BTV”, urmare a plângerii dlui Ivan Rotari, președinte executiv al SC „Codru-Nord” SA

Radiodifuzorul a fost sancționat cu avertizare publică deoarece nu a prezentat opinia celei de a doua surse.

Mai mutle decizii ale CCA pot fi accesate aici.

 
  • Jurisprudenţa Curţii Europene privind Apărarea Drepturilor Omului

Reclamanta a fost editoră la un cotidian din Istanbul. La 15 decembrie 2006, procurorul a pus-o sub acuzare pentru laudele aduse liderului kurd în două articole, publicate la 15 noiembrie 2006. Curtea cu Jurați de la Istanbul a găsit-o vinovată și a sancționat-o cu amendă de 900 de lire turcești. CEDO constată că aplicarea amenzii constituie o ingerință în dreptul la libertatea de exprimare și nu este proporțională cu obiectivele legitime urmărite. În consecință, măsura contestată nu era necesară într-o societate democratică.
 
Hotărârea CEDO pe cauza FEDCHENKO vs. RUSIA Nr. 4 (cererea nr. 17221/13)
Reclamantul a fost redactor la ziarul ”Breanskie budni”. La data de 9 august 2012, reclamantul a publicat un articol despre un dosar penal referitor la doi bărbați acuzați că au primit pământ prin înșelăciune. Adjunctul guvernatorului regiunii Breansk, N. Simonenko, într-o anumită măsură era implicat în evenimentele care constituiau temeiul învinuirii. N. Simomenco a depus o plângere în adresa reclamantului pentru defăimare și a solicitat o compensație în valoare de 300 000 ruble rusești. Curtea ajunge la concluzia că măsurile pentru balansare, întreprinse de instanțele naționale, nu țin cont de standardele stabilite de precedentul judiciar al Curții, conform art. 10 din Convenție. Standardele aplicate de instanțele naționale sunt incompatibile cu principiile art. 10, deoarece ele nu aduc motive suficiente pentru argumentarea imixtiunii, și anume, aplicarea amenzii pentru publicarea articolului.
 

 
  • Declarațiile CJI

14.09.2018 / Organizațiile neguvernamentale de media contestă decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), din data de 12 septembrie 2018, prin care a dat câștig de cauză Adunării Populare de la Comrat (APG), legalizând astfel noua componență a Consiliului de Observatori (CO) al Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Precizăm că, în decizia sa, CSJ s-a condus de Legea audiovizualului din Găgăuzia, un act juridic abuziv, adoptat cu încălcarea legislației Republicii Moldova. Detalii aici.

17.09.2018 / Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea accesului jurnaliștilor de la TV8 la ședința Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova, vineri, 14 septembrie, pe motiv că politica editorială a postului nu ar conveni conducerii PDM. Potrivit unei informații postate pe www.tv8.md, reporterului TV 8 nu i s-a permis să intre la acest eveniment din cauza politicii sale editoriale. Detalii aici.

03.10.2018 / Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către partidul de guvernământ, care, de câteva săptămâni, îngrădește în mod repetat accesul jurnaliștilor postului TV8 la briefing-urile de presă ale formațiunii. În data de 2 octombrie, accesul le-a fost îngrădit și jurnaliștilor postului Jurnal TV. Detalii aici.

22.10.2018 / Organizațiile neguvernamentale de media condamnă împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor de la mai multe instituții de presă în reflectarea mitingului Partidului Democrat (PDM), organizat duminică, 21 octombrie, în capitală. Detalii aici.
 

 
  • Juristul Presei

O instituție media, înregistrată ca ONG, poate desfășura activități economice? Detalii aici.

Jurnalistul răspunde sau nu pentru „divulgarea” secretului de stat? Detalii aici.

Cine răspunde pentru afirmații defăimătoare transmise LIVE de către mass-media? Detalii aici.

Obținerea cetățeniei prin investiții. Detalii aici.

Ce poate face un jurnalist în cazurile de cenzură? Detalii aici.

Încheiere, hotărâre, decizie și sentință: cum le deosebim? Detalii aici.

Cum negociem un contract de muncă avantajos? Despre perioada de probă, salariu, concediu, zile libere și alte aspecte care ar trebui să-l intereseze pe un jurnalist la angajare. Detalii aici.

Vreau să filmez la Tiraspol. Cum procedez? Detalii aici.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă și de a le oferi soluții juridice la problemele cu care se confruntă. Materialele publicate anterior le puteți găsi aici.

 

 
  • Reprezentare în instanța de judecată oferită gratuit de CJI

14.09.2018 / Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îi oferă suport juridic unuia dintre fondatorii săptămânalului independent „Cuvântul” din Rezina şi directorul postului „ImpulsTV” din Şoldăneşti, Victor Sofroni. Jurnalistul s-a adresat cu o plângere în instanța de judecată împotriva ordonanței privind începerea procedurii contravenționale, inițiate de Procuratura din Rezina.
Detalii aici.

Pentru a vedea numerele anterioare ale buletinelor legislative accesați aici.

Pentru a vedea varianta în limba rusă a buletinului, accesaţi aici

Facebook

Twitter

Website

Realizarea buletinului legislativ este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american
din intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Conținutul acestui
material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar
viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.