Eşti aici

Comentariile de miercuri, printre cele mai accesate materiale pe Media Azi

11 Decembrie 2015
1030 de afişări
În septembrie 2015 s-a încheiat prima parte a proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
Grație acestui proiect, CJI a avut posibilitatea să ofere tribuna la zeci de experți și lideri de opinie, pentru a analiza situația din mass-media autohtonă în cadrul rubricii de Comentarii. În cele 48 de materiale, apărute pe Media Azi din octombrie 2014 până în septembrie curent, a fost abordată o varietate largă de subiecte. În majoritatea absolută a comentariilor, fenomenele din presa autohtonă au fost analizate prin prisma standardelor europene în domeniu.
La capitolul legislație media, printre subiectele de comentarii a fost și necesitatea adoptării legii privind transparența proprietăților media. Cititorii au aflat cum funcționează astfel de legi în țările europene, unde instituțiile media au obligaţia de a furniza informaţii despre proprietatea lor unor autorităţi publice, iar sancţiunile pentru încălcarea acestor obligaţii pot constitui amenzi, pedepse cu închisoarea sau retragerea licenţei audiovizuale. În R. Moldova, legea privind transparența proprietăților mass-media urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie 2015. Dar de pe acum, experții nu văd impactul ei, din cauza că deputații nu au acceptat amendamentul privind interdicția deținerii de instituții mass-media pentru companiile înregistrate în zone off-shore.
Comentariile ce vizează legislația media analizează aspecte din legea privind protecţia datelor cu caracter personal, adesea interpretată în defavoarea interesului public; protecția surselor de informare și situațiile în care legea îl poate obliga pe jurnalist să dezvăluie o sursă anonimă; legea privind accesul la informație și necesitatea optimizării cadrului legal etc.
Autorii de comentarii au atras atenția asupra necesității de a întreprinde măsuri urgente pentru securizarea spațiului informațional; s-au referit la problemele cu care se confruntă audiovizualul autohton; dificultățile trecerii R. Moldova la televiziunea digitală; lipsa de acces a jurnaliștilor la ședințele în plen ale Parlamentului; credibilitatea acestei profesii, într-o perioadă în care reprezentanții presei sunt divizați pe criterii politico-ideologice, geopolitice, lingvistice etc.; lipsa solidarității de breaslă etc. Alte subiecte de comentarii au fost managementul presei locale, problemele jurnalismului de investigație, cenzura pe Internet, criza presei scrise, problemele cu care se confruntă agențiile de știri, învățământul jurnalistic sau limbajul presei.
Comentariile au înregistrat un număr record de vizionări, unele dintre ele depășind o mie de accesări, ceea ce este o dovadă că cititorii le-au așteptat și au fost interesați în apariția acestui gen de materiale. Începând cu luna octombrie, 2015, urmează partea a doua a proiectului. Rubrica de comentarii va continua, rămâneți pe fază!
Lista completă a materialelor apărute la rubrica de comentarii pe portalul Media Azi, in perioada octombrie 2014 – septembrie 2015 (aici)