Eşti aici

Premianții anului 2016 în jurnalism: Iurie Sanduța

22 Decembrie 2016
412 afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii:
 
  • Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
  • Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
  • Spre ce victorii țintesc în 2017? 
 
Iurie Sanduța: „Cea mai valoroasă calitate a mea este curiozitatea”

A dezvăluit scheme de corupție la nivel înalt, a deconspirat organizații criminale și a făcut conexiuni dintre politicieni şi zonele off-shore. Pentru aceasta, Iurie Sanduța, director RISE Moldova, a fost desemnat drept unul dinte cei mai buni jurnalişti ai anului 2016, categoria Jurnalism de investigație. Astfel, Iurie se află la cel de-al treilea Măr jurnalistic. Primul l-a primit în 2013, pentru materialele realizate la „Ziarul de Gardă”, unde a coordonat Departamentul de investigații, iar al doilea - în numele RISE Moldova, în 2015. La fel, în 2014, a fost premiat pentru „Cea mai bună investigație” de către Asociația Presei Independente.

  • Pentru RISE a fost un an super-super bun. Am reușit să realizăm mult mai multe anchete și să facem treabă bună în campania electorală. Vorba e că, de regulă, noi ne focusăm mai puţin pe subiecte politice. Dar, pentru că au fost prezidențialele, am inițiat proiectul „Prezidențialele 2016”  și, timp de câteva luni, am stat cu ochii pe toți cei care au candidat la șefia statului. A fost un proiect interesant cu mare impact inclusiv asupra candidaților. Astfel că, la un moment dat, atunci când mergeau la dezbateri TV, majoritatea dintre pretendenții la fotoliul de președinte făceau referire la investigațiile noastre. 
  • Dacă e să numesc vreo calitate, cred că, înainte de toate, este curiozitatea mea. Multe anchete au pornit de la o simplă întrebare… Chiar ancheta cu Dodon a pornit de la nişte întâlniri. Am întrebat de unele persoane dacă Igor Dodon într-adevăr este atât de curat, precum pretinde. Astfel, provocând discuții de genul acesta, am aflat că nu e totul chiar așa cum susține liderul socialist. Pas cu pas, am ajuns să facem documentare prin Bahamas… Un mare plus, care există la RISE și ar fi bine să fie preluat şi de alte redacții, este Departamentul fact checking, adică de verificare a informației. Este un proces puțin mai complicat şi neplăcut, pentru că îţi ia două-trei zile să faci verificarea unui document. În schimb, după ce ai publicat o anchetă, ai garanția că nu ai scăpat o virgulă sau nu ai scris o cifră în plus sau în minus. 
  • Deși este al treilea Măr și acest fapt mă onorează, rămân în continuare omul pentru care premiile nu sunt un scop în sine. În schimb, îmi încurajez toți colegii de breaslă să participe la concursuri și mă bucur când și ei câștigă. În ceea ce ține de anul viitor, sunt convins că vom face treabă la fel de bună și că o să fie un an interesant la RISE. Vrem să lansăm un departament video, iar asta este cea mai mare provocare, pentru că noi toți suntem din presa scrisă, online și mai puțin pe video. Asta va fi o școală bună pentru noi.
 
Liliana Botnariuc,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism