04 Ianuarie 2017
672 de afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii:
- Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
- Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
- Spre ce victorii țintesc în 2017?
Iurii Botnarenco: „La ȘSAJ am învățat cum se face un jurnalism corect și echidistant”
Din mai 2016 este reporter al ziarului „Adevărul” din București, unde îngrijește rubrica dedicată Republicii Moldova. Este primul său loc de muncă, pe care l-a obținut încă fiind student la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, pe care de asemenea a absolvit-o, cu merite deosebite, în 2016. Astfel, ceea ce inițial părea o nouă aventură - a depus dosarul la ȘSAJ după cinci ani petrecuți în SUA și fără a ști exact ce fel de mâncare de pește este presa - i-a adus lui Iurii Botnarenco, la final de 2016, primul premiu din cariera sa jurnalistică, „Speranța anului”.
- Anul 2016 a fost unul destul de interesant, plin de provocări și evenimente importante pentru mine. Am absolvit cu succes Școala de Studii Avansate în Jurnalism, iar cu puțin timp înainte de asta am primit și o ofertă de angajare, care m-a adus într-o echipă de profesioniști. În plus, deși abia mi-am început cariera jurnalistică, am reușit să iau și un premiu. Este un debut bun, zic eu!
- Niciodată nu am avut intenția de a le oferi cititorilor publicației „Adevărul” o informație eronată, nu am încercat să manipulez opinia publică ori să fac jocul unor politicieni. Și asta este datorită instructorilor de la ȘSAJ. De la ei am învățat cum se face un jurnalism corect și echidistant. Cu părere de rău, o bună parte din presa din Republica Moldova este angajată politic și asta s-a văzut inclusiv în timpul campaniei prezidențiale din toamna curentă. Eu însă cred că în jurnalism, ca și în politică, nu trebuie să existe sentimente și nici atașamente. Jurnalistul e obligat să relateze cât mai obiectiv și corect despre un eveniment. Pentru că un jurnalist bun ține la numele și la imaginea sa.
- Voi continua să muncesc mai mult și voi încerca să fiu din ce în ce mai bun. Membrii juriului au crezut în mine și mă voi strădui să nu-i dezamăgesc.
Veronica Marin, coordonatoare academică ŞSAJ