Eşti aici

Premianții anului 2016 în jurnalism: Portalul Anticoruptie.md

03 Ianuarie 2017
643 de afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii:
  • Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
  • Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
  • Spre ce victorii țintesc în 2017? 
 
Cornelia Cozonac: „Susținerea cetățenilor în demascarea cazurilor de corupție este esențială”

Portalul Anticoruptie.md, câștigătorul anului 2016 la categoria Jurnalism de investigație, este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), creat în 2012 pentru a încuraja cetățenii să sesizeze, pe o hartă interactivă, cazurile de corupție și să monitorizeze activitatea structurilor de stat. Echipa CIJM, în frunte cu directoarea acestuia, Cornelia Cozonac, monitorizează sesizările cetățenilor și le investighează pe cele mai relevante. De asemenea, în parteneriat cu jurnaliști locali sau cei străini, CIJM realizează anchete ample despre tot ce înseamnă corupție, integritate în serviciul public sau gestionarea banilor publici. Materialele sunt publicate și difuzate în diverse media naționale.

  • Pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice anul 2016 a fost unul extrem de încărcat, dar și rodnic: am crescut și ne-am îmbogățit cu jurnaliști de calitate și am realizat peste 100 de investigații, multe dintre care au fost cu impact și s-au soldat cu anchete pornite de către organele de drept, iar unele chiar cu demisii. În același timp, Anticorupție.md a devenit o sursă veridică de informații pentru cetățeni, dovadă fiind cele peste 90 la sută de conținut jurnalistic propriu ale portalului, cei peste 100 de mii de vizitatori unici pe lună și peste 300 de mii de vizualizări. Țin să menționez, în context, că fiecare a doua investigație ține de gestionarea banilor publici, în special, de achizițiile publice, iar peste 20 de anchete au fost realizate împreună cu jurnaliști din Ucraina și au vizat subiecte transfrontaliere. Prin dezvoltarea acestei platforme web, echipa CIJM a dovedit că poți face jurnalism de calitate în R. Moldova. Ne bucură faptul că există interes pentru jurnalismul de investigație și tot mai multă lume vrea să lucreze cu echipa noastră. 
  • În cei peste 13 ani de prezență în spațiul media al Republicii Moldova, pentru echipa CIJM prioritare au fost profesionalismul, obiectivitatea și respectarea deontologiei profesionale. Iar faptul că atât CIJM, cât și portalul Anticoruptie.md se bazează pe proiecte susținute de diferite organizații internaționale, ne oferă independență și libertate în munca noastră. Tocmai acești factori, cred eu, ne-au ajutat să obținem Premiul pentru jurnalism de investigație, acordat la Gala Presei 2016. Este o apreciere importantă a muncii noastre și mă bucur că a venit la pachet cu Premiul național de etică și deontologie profesională jurnalistică 2016, care ne-a fost acordat de către Consiliul de Presă. Tot în 2016, Anticoruptie.md s-a regăsit printre cei trei finaliști ai Concursului internațional One World Media, unde ni s-a oferit Premiul Special. One World Media este o organizație non-profit din Marea Britanie, înființată în anul 1987, care sprijină jurnalismul internațional și promovează relatarea problemelor globale de către instituțiile media. Anual, aceasta oferă premii în 15 categorii, cum ar fi cele mai bune produse media pe teme de corupție, drepturile femeilor din Africa sau documentare TV.  
  • Pentru 2017, echipa CIJM are mai multe provocări. Înainte de toate, trebuie să identificăm resurse de finanțare proprie pentru Anticorupție.md. Urmează provocările profesionale: dezvoltarea departamentului TV și realizarea unor investigații TV, extinderea ariei tematice pentru investigațiile jurnalistice, lărgirea echipei. Sperăm să avem, în continuare, susținerea cetățenilor - care este esențială - în acest demers de combatere a corupției, să existe mai multe sesizări pe Harta corupției, respectiv, mai multe reacții din partea organelor de drept și a altor structuri de stat la problemele semnalate de colegii mei.
Veronica Marin, coordonatoare academică ŞSAJ