Eşti aici

Premianții anului 2016 în jurnalism: Valeria Vițu

27 Decembrie 2016
597 de afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii: 
  • Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
  • Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
  • Spre ce victorii țintesc în 2017? 
 
Valeria Vițu: „Munca în echipă este esențială”
 
În 2006, fiind reporteră la Radio „Europa Liberă”, lua Premiul special „Speranța anului”. Un deceniu mai târziu, devine Jurnalista anului 2016 la categoria Jurnalism Radio, acum în calitate de corespondentă Radio France Internationale (RFI) în Republica Moldova. Este vorba de reportera Valeria Vițu, care spune că redacția RFI din București este „o școală foarte bună” pentru cei care își doresc să practice această meserie. Totodată, Valeria se bucură că, deja de șase ani, are ocazia să muncească alături de o echipă echidistantă și corectă.
  • Anul 2016 a fost unul bun și frumos atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Iar luna decembrie mi-a adus și acest important premiu, pe care și-l dorește, probabil, fiecare ziarist care își face meseria corect - „Cel mai bun jurnalist” la categoria Radio. Tot în acest an am devenit, pentru a doua oară, mamă de băiat. Sunt emoții de nedescris... Este o provocare pentru mine să îmbin rolul de mămică și cel de ziaristă, dar, deocamdată, zic eu, îmi reușește. 
  • Cred că este vorba de imparțialitate și echidistanța, înainte de toate. Ascultătorii au nevoie de informații veridice, echilibrate, fără ca să fie interpretate așa cum îți convine ție sau patronului. Pentru ca să le putem oferi ascultătorilor noștri din România și din Republica Moldova un produs de calitate, împreună cu colegii de la București - adevărați profesioniști și oameni cu verticalitate - stabilim exact cum ar trebuie abordate subiectele. Munca în echipă este esențială. 
  • În noul an, voi continua să-mi fac meseria așa cum știu mai bine. Este un premiu care mă onorează și, în același timp, mă face și mai responsabilă, și mai motivată să abordez subiecte ce trezesc interes deopotrivă pentru ascultătorii din România și cei din R. Moldova. 
Adriana Vlas,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism