Eşti aici

Asigurările medicale și statul

2331 de afişări

V-ați întrebat vreodată pe ce criterii sunt ”recunoscute” de instituțiile statului asigurările medicale private în Republica Moldova? În 2012 existau 24 de asiguratori privați în Moldova, din care nouă activau pe piața serviciilor medicale. Totuși, numai trei (ASITO, MOLDASIG și GRAWE CARAT) se conformau cerințelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

În cazul în care nu ești asigurat la stat și trebuie să prezinți o asigurare privată în interacțiunea cu o instituție de stat, cele trei opțiuni de mai sus vor fi întotdeauna recomandate. Chiar dacă nu sunt recomandate direct, în momentul în care te interesezi despre cea mai sigură alegere care să cumuleze toate cerințele emise de reprezentanții statului, vei observa că numai cele trei agenții îndeplinesc toate condițiile – inclusiv cele legate de perioada de asigurare.

De ce sunt aceste trei companii mult mai eficiente și dorite decât altele? Există, sigur, varianta calității obiective a serviciilor prestate. Totuși, în ceea ce privește Moldasig, de exemplu, o parte din proprietarii pachetelor majoritate de acțiuni ar fi fost implicați în atacuri de tip raider și diverse tranzacții dubioase, potrivit unui memoriu al oamenilor de afaceri Viorel și Victor Țopa, publicat în 2012. Este un motiv temeinic de îndoială în privința afacerilor desfășurate de proprietarii Moldasig, iar cazuri asemănătoare pot fi identificate și în relație cu alte companii de asigurări.

Tot în materie de asigurări, dar de data aceasta fiind vorba de Cartea Verde, situația este una "interesantă". Acum câțiva ani, Cartea o puteai cumpăra la o serie de companii, printre care Moldasig, Asito, Euroasig, Moldcargo, etc. Însă, din 2013, compania Euroasig nu mai emite asemenea asigurări, iar recent s-a aflat că și Grawe Carat a fost scoasă din lista aceasta. Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) a scos Grawe Carat din sistemul de emitere de certificate de Carte Verde pentru că firma ar fi comis 450 de încălcări la încheierea contractelor în doar șapte luni.
Astfel, am rămas doar cu patru companii de asigurări de la care putem cumpăra Cartea Verde: Moldasig, Klassika Asigurări, Victoria Asigurări și Asito.

Localizare pe hartă: 
Moldova
Chișinău