Eşti aici

Cum sunt tratate în Moldova persoanele cu HIV/SIDA?

3501 afişări

Portalul Sănătate Info a publicat, în 5 decembrie, un articol despre o femeie infectată cu virusul HIV, care a depus plângere împotriva Spitalului de la Orhei, pe motiv că doctorii au trimis-o cu microbuzul la Chișinău ca să nască și i-au refuzat îngrijiri medicale.

Cu siguranță, cazul nu este unul izolat. Câte persoane cu HIV/SIDA sunt în Republica Moldova și câte dintre acestea au parte de îngrijiri medicale corespunzătoare, de respect din partea personalului medical? Sigur sunt și persoane care doresc să-și împărtășească povestea, măcar în speranța că astfel se va schimba ceva în sistemul medical, în legislație și în mentalitatea oamenilor, iar viața lor va deveni mai puțin dificilă. Cu toate acestea, media din Moldova nu abordează astfel de subiecte decât foarte rar, iar atunci când o face tonul materialelor este de multe ori plin de prejudecăți sau clișee.

Moldova a făcut o serie de pași spre integrarea europeană în ultima vreme, însă cum rămâne cu standardele serviciilor medicale (și a serviciilor în general), cu non-discriminarea și cu modernizarea legislației pentru ca astfel de situații să nu se mai producă? Ce face statul pentru bolnavii de HIV/SIDA și cum se integrează ei în societatea moldovenească atât de conservatoare? Jurnaliștii ar trebui să ofere oamenilor răspunsul la aceste întrebări, într-o manieră echilibrată și după o documentare serioasă.

Localizare pe hartă: 
Sănătate Info
Moldova
Orhei