Eşti aici

CJI - două decenii în serviciul presei libere şi al democraţiei

18 Decembrie 2014
2236 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează, joi, 18 decembrie, tradiţionalul eveniment Gala de decernare a premiilor „Jurnaliștii anului - 2014”. Este o ediţie jubiliară, a XX-a, prin care CJI marchează două decenii de activitate.  Şi este un bun prilej de a trece în revistă principalele sale realizări din această perioadă. 

Gala „Jurnaliştii anului” din luna decembrie şi Zilele Libertăţii Presei, desfăşurate în luna mai în fiecare an, au devenit cartea de vizită a Centrului pentru Jurnalism Independent. 

În plan istoric, CJI a fost iniţial un proiect al Casei Lumea Deschisă. Ulterior a devenit organizaţie independentă, iar în prezent are statutul de instituţie privată. Dar indiferent de formele în care s-a manifestat, CJI s-a aflat întotdeauna în serviciul breslei jurnalistice. Principala sa misiune a fost să contribuie la consolidarea presei libere în R. Moldova - prin educarea cadrelor de jurnalişti şi a cetăţenilor, prin campanii de media advocacy, prin cercetare şi, nu în ultimul rând, prin promovarea în mediul jurnalistic a unor exigenţe profesionale şi a unor norme deontologice riguroase.

Centrul pentru Jurnalism Independent a apărut atunci când mulţi dintre noi nu ştiau exact cum este jurnalismul independent. Nici nu ştiam de unde să învăţăm asta. CJI-ul a oferit foarte multe posibilitaţi de a învăţa jurnalismul adevărat, începând cu bogata bibliotecă de la subsol, continuând cu nenumăratele cursuri de profesionalizare în Moldova, dar şi în străinătate şi terminând cu dezbateri privind calitatea jurnalismului”, afirmă directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.

Despre acea perioadă, Angela Sârbu, unul dintre fondatorii Centrului, îşi aminteşte: ”Ne-am dorit ca Centrul pentru Jurnalism Independent să devină locul în care ziariştii care-şi fac meseria bine sau cei care vor să înveţe standardele meseriei să găsească sprijin. Sper că, în 20 de ani, am ajutat mai mulţi jurnalişti când au avut nevoie - fie că-i vorba de asistenţă juridică, burse sau şcolarizare”. Ideea a prins şi, în scurt timp, CJI a devenit nu numai locul preferat de întâlnire al reprezentanţilor breslei jurnalistice, dar şi promotorul unui model nou de presă, neangajată politic.

Unul dintre primele sale servicii a fost cel de instruire. Prin intermediul unor astfel de acţiuni jurnaliştii din toată ţara, inclusiv din UTA Gagauz-Yeri şi regiunea transnistreană, s-au reunit în jurul unor probleme profesionale comune. Domeniile de instruire au fost variate, în funcţie de cerinţele şi necesităţile mass-media în anumite perioade de timp. CJI a desfăşurat programe de instruire juridică sau de jurnalism online, a organizat Şcoli de vară, cluburi de discuţii pe cele mai fierbinţi subiecte care vizează presa, a instruit echipe mixte de jurnalişti, în care colegi de breaslă de pe ambele maluri ale Nistrului au abordat aceleaşi subiecte şi au învăţat să colaboreze între ei, conducându-se de aceleaşi norme profesionale. La fel, CJI a fost întotdeauna foarte aproape de presa locală.

Redactorul-şef al ziarului ”Cuvântul”, Tudor Iaşcenco, confirmă acest lucru: ”În toate schimbările pozitive care s-au produs în ultimele două decenii în mass-media din R. Moldova Centrul pentru Jurnalism Independent a jucat unul din rolurile principale, inclusiv ca participant nemijlocit la fondarea şi dezvoltarea Asociaţiei Presei Independente, ca centru de instruire şi educare a jurnaliştilor, de promovare a deontologiei profesionale, apărare a drepturilor breslei şi libertăţii cuvântului, de perfecţionare a legislaţiei privind mass-media şi accesul la informaţie. Afirm aceste lucruri bazându-mă pe istoria concretă a săptămânalului regional „Cuvântul”, a altor publicaţii din API, care au supravieţuit tuturor intemperiilor şi s-au afirmat pe piaţa mediatică în mare parte graţie susţinerii dezinteresate din partea colaboratorilor CJI”.

În perioada când abuzurile în adresa jurnaliştilor erau la ordinea zilei, CJI a deschis şi un Serviciu juridic. Competenţa profesională pe care au demonstrat-o de-a lungul anilor juriştii CJI, dar şi faptul că acest serviciu a fost întotdeauna acordat gratuit, au asigurat un interes constant faţă de el, care se menţine şi în prezent.
                
La acest capitol, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, menţionează printre altele: ”Aşa am învăţat şi am crescut împreună, şi acum chiar nu ne imaginăm cum ar fi arătat jurnalismul din R. Moldova în prezent fără cele două decenii de muncă ale CJI. Şi pentru că jurnalismul e un organism viu şi e în permanentă schimbare îi doresc CJI-ului să ţină pulsul schimbărilor şi al profesionalizării continue pentru mass-media. Iar din partea ZdG - un mulţumim colectiv pentru suportul juridic acordat în cei zece ani de procese judiciare interminabile”.
 
Timp de două decenii, CJI a format şi a adunat în jurul său o întreagă reţea de experţi media. Ion Bunduchi, directorul executiv al APEL, este unul dintre cei care au menţinut permanent o colaborare strânsă cu CJI, fiind coautor al cercetărilor realizate de CJI şi partener în implementarea unor proiecte comune. L-am întrebat cum vede CJI în contextul societăţii civile din R. Moldova. ”Consider că principala realizare a CJI în aceste două decenii este pledoaria fără rezerve pentru exercitarea în ţară a unui jurnalism democratic”, susţine expertul, care ne-a adus şi argumentele de rigoare: ”Mă gândesc la Revista ”Mass-media...” (care e mai mult decât toate lucrările pretins ştiinţifice de la noi, pentru că ele, articolele ştiinţifice/doctoratele etc., au fost făcute/susţinute, în mare parte, pe datele din revistă); la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (jurnalism normal, ca în toată lumea bună); la asistenţa juridică gratuită pentru mass-media; la premiile ”Mărul de Aur”, care, de fapt, am spus şi spun: dragi jurnalişti, nu lăsaţi să vă dea medalii statul, că el nu ştie ce faceţi - să vă dea breasla, că doar ea ştie ce faceţi şi cum faceţi; la studiile şi cercetările credibile realizate în domeniu - de referinţă şi pentru cei interesaţi din interior, şi pentru cei din exterior etc.”.

La rândul său, directorul executiv API, Petru Macovei, consideră CJI drept un partener strategic. ”Lucrurile cele mai bune pe care le-am făcut pentru breasla de jurnalişti de-a lungul anilor le-am realizat împreună. Cred că organizaţiile noastre – CJI şi API – reprezintă expertiza necesară pe segmentul ONG-urilor pentru îmbunătăţirea activităţii ONG-urilor de media”, susţine el. În opinia directorului API, ”CJI reprezintă o structură absolut necesară pentru profesionalizarea presei din Moldova şi, nu în ultimul rând, acest lucru se întâmplă prin Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, care este un proiect mai nou, dar care în scurt timp s-a dovedit a fi unul foarte util, ce oferă o şansă jurnalismului profesionist din ţara noastră”.

La 20 de ani ai săi, Centrul pentru Jurnalism Independent are deja un trecut remarcabil. Dar are şi planuri mari în faţă. ”Am făcut multe, dar mai avem de lucru pentru că, în pofida unor schimbări, R. Moldova rămâne o ţară în care ziariştii se confruntă cu multe provocări. Vom fi în continuare alături de ziarişti în lupta pentru respectarea drepturilor lor şi crearea unor condiţii normale pentru presă”, susţine Angela Sârbu.
 
LA MULŢI ANI, CJI! LA MULŢI ANI, DRAGI COLEGI JURNALIŞTI!

Galeria foto: din arhiva CJI