Studiu de caz 1: Portalul Moldova24.info
Autorul spune că Renato Usatîi este indignat că „oamenii trebuie să plătească pentru incapabilitatea autorităţilor”. În afară de faptul că se pronunţă pentru anularea urgentă a legii care prevede ca oamenii să plătească surplusul de apă, politicianul aduce acuzaţii la adresa adversarului său politic, liderul PLDM, Vlad Filat, dar şi la adresa altor persoane şi instituţii, ale căror opinii nu au fost solicitate de către reporter.
„Usatîi se arată indignat de faptul că întreprinderea „Apă-Canal” nu pune în aplicare aceeaşi practică şi dă asigurări că va pune capăt acestor fărădelegi după alegeri”, scrie reporterul, fără ca în ştire să existe reacţia Întreprinderii „Apă-Canal”. Această afirmaţie conţine şi o promisiune electorală.
Ştirea este făcută dintr-o singură sursă, ceea ce contravine art. 2 din Codul Deontologic al Jurnalistului, care prevede că „jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect” şi „prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor”. Textul nu urmăreşte informarea cititorului, ci crearea unei imagini favorabile candidatului Renato Usatîi care, astfel, arată că înţelege problemele oamenilor, le face promisiuni electorale şi, în acelaşi timp, îşi atacă adversarii politici. Scopul de a suscita interes prin faptul că denigrează un alt concurent electoral se confirmă prin titlul ştirii, care nu este informativ, ci mai curând denigrator: „După alegeri, Filat va primi factură de 10 mii de dolari pentru un metru cub de apă. Să plătească!”
Textul se încheie cu un apel-promisiune al lui Renato Usatîi către locuitorii capitalei, în care afirmă că după alegeri va pune capăt „acestor fărădelegi”.
Studiu de caz 2: Portalul Moldova24.info
Abia după aceste informații autorul anunță că acest lucru s-a întâmplat cu 20 de ani în urma. Astfel, se încearcă inducerea în eroare a cititorului care îşi poate crea impresia că acest caz s-a întâmplat recent. Această constatare este valabilă şi în cazul titlului, care spune că Natalia Gherman e implicată în contrabandă, dar nu precizează când, indicându-se doar că e vorba de „tinereţea" ei.
Ştirea prezintă o informație incompletă şi trunchiată. Astfel se afirmă că „scrisoarea descrie cu lux de amănunte tentativa de contrabandă cu valută a cărei protagonistă a fost ministrul de externe Natalia Gherman, fiica primului președinte al Republicii Moldova", or, în anul 1995 Natalia Gherman nu era ministru de Externe, iar încălcarea regulilor de transportare a valutei nu a avut nicio finalitate. Contrar pct. 2 din Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, autorul nu a solicitat opinia persoanei vizate, pentru a-i oferi dreptul la replică. De asemenea, nu a fost făcut niciun efort pentru a confirma veridicitatea documentului prezentat drept probă, autorul bazându-se doar pe declaraţiile lui Usatîi.
Ştirea esre însoţită de o secvenţă video de la întâlnirea lui Usatîi cu jurnaliştii care a avut loc la 12 noiembrie 2014, titlul căreia „Usatîi: Doamna Gherman ar trebui să-şi aducă aminte cum a învaţat de la Filat să facă contrabandă!" este unul speculativ şi vădeşte faptul că portalul nu şi-a propus să informeze cititorii, ci să le prezinte doar ceea ce declară concurentului electoral Renato Usatîi care urmăreşte discreditarea unui adversar politic, N. Gherman fiind candidat la alegerile parlamentare pe listele PLDM.
Sursa foto simbol: http://www.frontpress.ro