Eşti aici

Știri dintr-o singură sursă

Studii de caz realizate în baza materialelor publicate de: Politik.md, Jurnal de Chișinău, Deschide.md și Realitatea.md.

 

Studiu de caz: Portalul Politik.md

Titlu:”Usatîi bate alarma: Veteranii din Drochia sunt impuşi să recunoască că le-am cumpărat voturile, să-mi fabrice un nou dosar penal” 
Autor: Politik.md
 
Ştirea conţine declaraţiile lui Renato Usatîi, primul candidat pe lista Partidului „Patria”, privind acuzaţiile unor pensionari din raionul Drochia, lansate în adresa poliţiştilor de sector, cum că ar fi fost impuşi de oamenii legii să semneze câte o declaraţie că au fost plătiţi pentru a-şi da votul pentru el. Liderul partidului „Patria” i-a acuzat pe liberal-democratul Vlad Filat şi pe democratul Vlad Plahotniuc că ar fi interesaţi ca el să fie exclus din cursa electorală. 

Materialul are un caracter electoral direct şi este unul părtinitor, deoarece este conceput în baza unei singure surse, prezentându-l în context pozitiv pe concurentul electoral Renato Usatîi. Acesta afirmă că: „Bătrânii sunt vorbitori de limbă rusă şi unii dintre ei, necunoscând limba de stat, au semnat un act pe care nu l-au înţeles. De fapt, ei au semnat precum că s-a înregistrat un caz de corupere a alegătorilor. În această privinţă vom sesiza Procuratura Generală, SIS şi MAI, deşi consider că cei de la conducerea MAI trebuie demişi”, iar ca dovadă ce ar proba nemulţumirea pensionarilor este anexată o secvenţă video, filmată cu o cameră ascunsă, din care nu se poate desluşi clar despre ce vorbesc pensionarii şi în ce context. Sub ştire a fost plasată şi o înregistrare audio ce conţine o presupusă convorbire dintre comisarul adjunct al poliţiei din raionul Drochia cu un subaltern despre eventualele încălcări electorale, comise de Renato Usatîi. Autorul ştirii nu a căutat să confirme sau să infirme autenticitatea acestei înregistrări, publicând doar acuzaţiile lui Usatîi cum că ar fi vorba de provocări, întreprinse cu scopul „de-ai fabrica încă un dosar penal pentru că Filat şi colegul său de coaliţie, Plahotniuc se tem de faptul că formaţiunea sa va accede în Parlament”. 

Ştirea este prezentată într-o manieră dezechilibrată, neonestă şi cu încălcarea prevederilor Codului Deontologic al Jurnalistului, potrivit cărora orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică. 

Portalul a plasat şi varianta video integrală de la conferinţa de presă, susţinută de Usatîi la sediul formaţiunii „Patria”, cu durata de 34 minute 32 secunde. Pe lângă declaraţiile făcute în legătură cu acuzaţiile bătrânilor din Drochia, Usatîi foloseşte un limbaj defectuos: „Fiecare al doilea cetăţean în stradă mă întreabă: sigur îl băgaţi pe Filea (n.r Vlad Filat, liderul PLDM) la puşcărie? Este o opinie publică care îmi place şi mie. Dacă nu vor fi locuri la puşcărie la Chişinău, luăm cu chirie la Bucureşti sau în Odessa. Filea este un obosit”. Astfel, Politik.md a publicat doar informaţiile care îl favorizează direct pe candidatul Renato Usatîi, ceea ce demonstrează partizanatul politic al acestui portal.

 

 

Studiu de caz: Ziarul Jurnal de Chișinău
 

Titlu: "Volens-nolens, Leova votează cu Ponta" 
Autor: Nadine Chilianu 
 
Articolul vizează campania pentru alegerile prezidenţiale din România, desfăşurată în R. Moldova, iar autoarea face trimitere la unele informaţii, parvenite la redacţie din partea unui cititor, despre "încălcări flagrante" comise în raionul Leova în primul tur de scrutin. Sursa susține că preşedinta raionului, reprezentantă a Partidului Democrat din R. Moldova, ar face agitaţie în favoarea candidatului PSD, Victor Ponta, iar prin aceste acţiuni promovează imaginea democraţilor în campania pentru parlamentarele din R. Moldova. 

„Să fi văzut ce debandadă a fost pe 2 noiembrie şi la noi! Un microbuz PD-ist îi aducea pe alegătorii cumpăraţi cu câte 100 de lei pentru a-l vota pe Ponta. Oamenilor li s-au promis şi ceasuri de mână şi alte cadouri. Pe 16 noiembrie nu va fi mai puţin interesant. Vă invit la Leova să faceţi un reportaj de la secţia de votare pentru alegerea preşedintelui României. Dacă trebuie, vă achit eu călătoria, numai să veniţi!", scrie ziarul, citându-l pe Valeriu Mercuşev din Leova. "Preşedinta raionului, Efrosinia Greţu e PD-istă, a „albăstrit" întreg raionul şi la noi se vorbeşte că Ponta i-ar fi promis construcţia unui pod peste Prut", mai susţine cetăţeanul care a sunat la redacţie. Articolul este ilustrat cu fotografia unui microbuz pe care sunt lipite mai multe afişe electorale ale candidatului PSD, Victor Ponta, iar în legenda pozei se spune că: "La 2 noiembrie, la Leova, ca şi la Ialoveni, microbuzul PD-ist i-a tot purtat pe votanţii lui Ponta". 

Autoarea a publicat declaraţiile lui V. Mercuşev, fără a verifica veridicitatea informaţiei oferite de acesta. Chiar dacă, în articol apare într-un context negativ preşedinta raionului Leova şi Partidul Democrat, acuzaţi că ar cumpăra alegătorii pentru a vota candidatul PSD, replica democraţilor lipseşte. 

Astfel, autoarea a încălcat normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care prevăd (art. 2.12) că orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică. 

 

Studiu de caz: Portalul Deschide.md
 

Titlu: „La Ialoveni, PD aduce ”PONTIŞTII” cu microbuzele” 
Autor: Nelly Sambriş
 
 
Autorul anunță că la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 din România, la secţia de vot amenajată la Ialoveni au fost aduşi oameni cu microbuze pe care erau lipite portrete ale unui candidat, Victor Ponta. Jurnalistul susţine că transportul care a adus susţinătorii lui Victor Ponta a fost pus la dispoziţie de Partidul Democrat din Moldova (PD), afirmaţie bazată pe surse necunoscute: „Surse au declarat pentru deschide.md că alegătorii lui Ponta sunt asiguraţi cu transport de Partidul Democrat, iar lîngă microbuze au fost văzuţi mai mulţi primari care fac parte din acest partid”. 

Ştirea în sine prezintă interes, întrucât vorbeşte despre o încălcare de lege - facilitarea votării pentru un anumit concurent în ziua alegerilor. Informaţia însă este bazată pe o singură sursă - anonimă - şi nu conţine nicio probă în sprijinul acuzaţiei aduse Partidului Democrat. Nu este dat numele cel puţin al unui primar care „a fost văzut” lângă microbuze. Acest lucru contravine art. 2.6 din Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova8 care prevede că „jurnalistul indică, de regulă, sursa informaţiilor sale şi întreprinde demersuri pentru a obţine informaţii din surse citabile”. 

De asemenea, contrar deontologiei profesionale care prevede că reporterii solicită opinia tuturor părților relevante pentru subiect, Deschide.md nu a făcut niciun efort ca să afle opinia reprezentanților PD. În plus, chiar dacă ştirea este despre alegătorii „pontişti” aduşi cu microbuzele la secţie, textul nu conţine cel puţin un citat de la vreun alegător, cu atât mai puţin de la unul care să spună, aşa cum anunţă titlul, că a votat pentru Victor Ponta. Singura legătură făcută în ştire dintre PD din Republica Moldova şi PSD din România este faptul că cele două formațiuni au semnat, la 9 septembrie 2014, un protocol de colaborare. De asemenea, cuvântul „pontişti” (de la numele Ponta), are încărcătură peiorativă şi denotă atitudinea jurnalistului faţă de acest candidat şi susţinătorii lui. 

Astfel, PD a fost plasat într-un context negativ fără ca faptele să fie probate suficient şi fără să fie solicitată opinia reprezentanţilor formaţiunii, iar acest lucru vădeşte o atitudine tendenţioasă a jurnalistului faţă de acest partid aflat în prezent în campanie electorală.

 

 

Studiu de caz: Portalul Realitatea.md
 

Titlu: „Şelin strânge bani de la muncitorii moldoveni din Moscova pentru a organiza o acţiune la Chişinău. DETALII” 
Autor: nu este indicat
 
În ştire se vorbeşte despre o întâlnire cu moldovenii de la Moscova, la care liderul Partidului Social Democrat (PSD), Victor Şelin, ar fi spus că intenţionează să organizeze la Chişinău acţiuni de protest, iar pentru asta i-ar fi îndemnat pe moldovenii de la Moscova să doneze bani. Toate aceste afirmaţii sunt bazate pe declaraţiile unei singure surse - un vizitator al portalului, care a trimis şi două fotografii drept dovadă, însă al cărui nume nu este divulgat. 

Având în vedere că identificarea altor martori la întâlnirea respectivă este practic imposibilă pentru jurnalistul aflat la Chişinău, informaţia urma să fie confirmată sau infirmată cel puţin de persoana vizată în text, Victor Şelin. Autorul nu a încercat să afle opinia liderului PSD, pentru a-i da dreptul la replică. O asemenea practică încalcă principiile fundamentale ale jurnalismului, stabilite în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova14, care prevăd (art. 2.1) că jurnalistul „prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor” şi „solicită opinia tuturor părților relevante pentru subiect” (art. 2.2). 

Faptul că informaţia nu a fost verificată şi din a doua sursă ridică semne de întrebare asupra veridicităţii ei. Codul Deontologic al Jurnalistului mai prevede (art. 2.5) că reporterul „verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta”. Totodată, Ghidul jurnalistului în domeniul electoral15, elaborat de Comisia Electorală Centrală pentru alegerile din 2014, îndeamnă instituţiile de presă să reflecte activitatea electorală a concurenţilor obiectiv şi echidistant.

 

 

Studiile de caz au fost realizate în cadrul monitorizărilor, timp de şase săptămâni, a comportamentului presei în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Independente (API) şi Asociaţia Presei Electronice Libere (APEL). Studiile efectuate au confirmat, prin exemple concrete, ignorarea de către instituţiile mass-media a normelor deontologice şi profesionale ale jurnalismului.

 

 ​Sursa foto simbol: http://beautifultrouble.org