Eşti aici

A apărut noua ediție a Revistei analitice bianuale „Mass-media în Moldova”

23 Februarie 2015
1056 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat ediţia din decembrie 2014 a Revistei „Mass-media în Moldova”, care prezintă situația din domeniul mass-media în cel de-al doilea semestru al anului trecut.

Publicația include mai multe comentarii, interviuri, articole de analiză și de sinteză și alte materiale la rubricile deja tradiționale: „Presa și statul”, „Litera legii”, „Etica profesională”, „Jurnalismul cultural”, „Jurnalismul economic”, „Presa ca afacere”, „Presa regională”, „Presa în alegeri”, „Observator”, „Experienţe”,  „Recenzie de carte”.

Ediția din decembrie face bilanțul a două decenii de activitate a CJI, eveniment consemnat în  cadrul Galei anuale a Clubului de Presă.

Subiectele abordate în revistă reflectă principalele probleme care s-au aflat pe agenda CJI în această perioadă.
Jurnalistul Dorin Scobioală, cu acreditare la Parlament din anul 1997, se referă în comentariul său la restricționarea accesului reprezentanților mass-media în sala de ședințe a Parlamentului și la condițiile nesatisfăcătoare de muncă în care activează în prezent jurnaliștii acreditați aici. În opinia autorului, problema accesului mass-media în sala de ședințe a legislativului nu este doar a breslei gazetărești, ci a întregii societăți, deoarece în acest mod este prejudiciat dreptul cetățeanului de a fi informat.

“Transparența și rezistența proprietarilor media” este un subiect adus în prim-plan de către experta în legislația media, Doina Costin. Autoarea dezvăluie mai multe subtilități legate de înghețarea, în primă lectură, a proiectului de lege ce urmărește să asigure un grad mai mare de transparență a proprietății în audiovizual. Totodată, în articol sunt menționate unele practici și recomandări europene privind transparența proprietăților în mass-media.

Ion Preașca, redactor-şef Business News Service, abordează problemele jurnalismului economic. ”Ce fel de economie avem sau dacă o avem în general, şi care este rostul presei economice într-o ţară fără economie reală?”, se întreabă autorul. În opinia sa, presa economică are nevoie şi de experţi şi comentatori buni, care să poată oferi explicaţii coerente ale unor fenomene. ” La noi nu există aşa-ceva. Poate doar neoficial vreun specialist acceptă să-ţi comenteze fără citarea sursei”, conchide Ion Prească.

Comportamentul jurnaliștilor în campaniile electorale este tema  unui comentariu semnat de  Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, intitulat ”Testarea deontologiei  sau despre presă și lupta electorală”. În opinia autoarei, ”alegerile sunt un stres pentru societate, dar şi pentru mass-media. Ele au o logică şi o formulă proprie de manifestare şi tentaţia de a trece cu vederea normele deontologice profesionale este foarte mare”. În context, Ludmila Andronic le recomandă jurnaliștilor să pună în prim-plan interesele profesionale, deoarece ”sustenabilitatea mass-media depinde şi de abilitatea ei de a ieşi cu faţa curată din alegeri, totodată, jucând un rol important în promovarea principiilor democratice şi exercitându-şi funcţia sa de “câine de pază al societăţii”.

Revista  include și comentariul ”Evoluţia percepţiilor privind mass-media (R. Moldova, 2010-2014)”, semnat de directorul IMAS, Doru Petruți. În baza unor date din sondajele IMAS, autorul constată că încrederea în mass-media este un indicator cu cea mai constantă evoluţie în perioada 2010-2014. Totuși, luată per ansamblu, mass-media din Republica Moldova reprezintă mai degrabă o speranţă decât o sursă de încredere. ”O speranţă că aceasta este singura care mai poate ţine partea cetăţeanului în condiţiile unor actori politici tot mai depărtaţi de viaţa reală a cetăţeanului”, comentează Doru Petruți.
 
Publicația mai găzduiește un interviu cu scriitorul Vitalie Ciobanu, redactorul-șef al revistei de cultură Contrafort, în care sunt elucidate problemele presei culturale, și un interviu cu Alina Țurcanu, editor TV la Postul „Radio Europa Liberă”, membră a Consiliului de Presă, fostă redactor-șef la “Adevărul” Moldova, al cărui titlu vorbește de la sine: ”Jurnaliștii care acceptă să fie piese în jocul politicienilor, pur și simplu, își trădează profesia”.

Alte subiecte prezente în actuala ediție: expertul Vasile State publică o analiză a rezultatelor campaniei de monitorizare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, realizate de trei ONG-uri de media – CJI, API și APEL; Ina Prisăcaru Zglăvuță face o analiză a modului în care sunt tratate subiectele despre minorităţi şi persoane vulnerabile în presa din regiunea transnistreană şi din UTA Gagauz Yeri, în baza celui de-al doilea raport de monitorizare, primul fiind realizat în 2013. Iar Igor Guzun le recomandă jurnaliștilor o lucrare utilă de specialitate: Ghidul de înţelegere şi relatare a statisticilor.  

Revista „Mass-media în Moldova” este un proiect al CJI. Publicația curentă apare în format electronic în limbile română, rusă și engleză.

Versiunea electronică a revistei în limba română poate fi găsită AICI