Eşti aici

Știri dintr-o singură sursă

Acest studiu de caz este realizat în baza unei ştiri publicate de ziarulnational.md şi preluate de voceabasarabiei.net.

Titlul 1: „Alegerile locale ar putea fi AMÂNATE după 25 octombrie. Filat: „Suportăm pierderi de 110 MILIOANE de dolari anual”
Autor: ziarulnational.md (http://ziarulnational.md/alegerile-locale-ar-putea-fi-amanate-si-dupa-25-octombrie-filat-suportam-pierderi-de-110-milioane-de-dolari-anual/)

Titlul 2: „Filat: „Suportăm pierderi de 110 MILIOANE de dolari anual”
Autor: voceabasarabiei.net (http://voceabasarabiei.net/site/article/1650)
Ştirea conţine o explicaţie formulată pe data de 6 martie 2015 în cadrul talk show-ului „Bună seara” de la postul public de televiziune de liderul PLDM, Vlad Filat, pe marginea speculaţiilor din presă despre intenţia autorităţilor de a amâna alegerile locale. Conform prevederilor legale, aceste alegeri ar trebui să se desfăşoare în intervalul 5 iulie – 25 octombrie, dar autorităţile au sugerat deja de mai multe ori că ar vrea amânarea scrutinului.
 
Ştirea difuzată de cele două instituţii este o mostră clară de manipulare, deoarece este realizată în baza unei singure surse care poate fi lesne bănuită că ar fi interesată în mod direct ca amânarea să se producă.

În ştire sunt citate trei declaraţii ale lui Vlad Filat care conţin tot arsenalul de argumente cu care operează formaţiunea sa atunci când justifică nevoia amânării. Într-o primă explicaţie, liderul liberal-democrat spune că ar fi necesară o reformă administrativ-teritorială, pentru că actuala formă de organizare administrativă este ineficientă şi produce pierderi anuale  imense pe care le estimează la 2% din PIB. „Un calcul simplu arată că e vorba de 110 milioane de dolari anual”, mai estimează liderul de partid, care compară în continuare suma cu toată asistenţa venită din partea partenerilor externi timp de un an.

Aceste argumente, neconfirmate din altă sursă, au fost clar expuse în cadrul talk-show-ului pomenit mai sus. Dacă jurnaliştii acestor două instituţii media au găsit de cuviinţă să continue subiectul, era absolut necesar să echilibreze ştirea consultând şi înserând în materialele lor şi opinii ale altor actori vizaţi de intenţionata amânare. Cum ar fi, bunăoară, PL. Dincolo de faptul că în aceeaşi ştire Vlad Filat sugerează că pentru amânarea alegerilor ar fi absolut necesar şi votul PL, un reprezentant al acestui partid este primar în capitală, prin urmare pentru o informare echilibrată, ar fi fost absolut necesar comentariul unui reprezentant al acestei formaţiuni. La fel cum ar fi fost indispensabile, în cazul în care se dorea o informare echilibrată şi corectă, comentariile unor organizaţii ce reprezintă puterea locală, precum şi ale unui expert în legislaţie.

Vlad Filat conduce una din cele două formaţiuni aflate la guvernare care pot fi în mod rezonabil bănuite că ar avea interes direct ca scrutinul local să fie amânat. Se poate presupune că atât PLDM, cât şi PD, dar nu în ultimul rând şi PCRM, se simt ameninţate de un scrutin local desfăşurat în timpul imediat următor, pe un fundal total nefavorabil acestora marcat de deziluzii imense în rândul electoratului, provocate de problemele social-economice cu care se confruntă în special drept urmare a devalorizării leului. Pericolul unei înfrângeri dureroase în alegerile locale este un fapt general recunoscut în mediul experţilor şi sigur că pentru aceste partide amânarea ar fi o salvare.

Cele două instituţii mediatice care au difuzat ştirea nici nu au încercat să ia în calcul acest gen de raţionamente care există, s-ar putea în mod rezonabil, în spaţiul public. La fel cum nici nu încearcă să pună la îndoială justeţea argumentelor financiare invocate de liderul de partid în favoarea amânării pentru care pledează. Tot ce fac cele două instituţii e că acordă unui partid politic platformă pentru a-şi promova opiniile şi viziunile. Prezenţa unei astfel de ştiri în fluxul informaţional al acestor două instituţii de presă poate duce la concluzia că ele fac partizanat politic în favoarea PLDM.