Jurnaliștii au discutat despre mediatizarea grupurilor minoritare în presa autohtonă, în baza unor exemple concrete. Împreună cu Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, participanții la training au examinat diferite forme ale diversității, care pot servi drept subiecte de presă. Jurnaliștii din presa locală și națională au discutat și despre importanța respectării normelor deontologice, în special, în cazul abordării unor subiecte sensibile, cum sunt cele despre persoane defavorizate, reprezentanți ai grupurilor minoritare, copii, femei, persoane afectate de sărăcie, victime.
În a doua parte a programului, Vasile Gălușcă, director dezvoltare Interakt, le-a vorbit participanților despre ”new media”, ”old media” și sisteme de moderare a comentariilor postate de cititori pe diverse site-uri și portaluri. Participanții au fost încurajați să mențină comunicarea cu cititorii și să-i implice pe aceștia în asigurarea conținutului de calitate pe site-urile media.
”Acest training a fost o activitate utilă pentru mine. Am înțeles cât de important este să interacționezi corect cu cititorii în mediul online. Adoptarea unei strategii eficiente în acest sens va avea efecte benefice pentru ambele părți. Totodată, am însușit și câteva metode noi de a aborda subiectele sensibile fără a alimenta cumva prejudecățile existente în societate cu referire la anumite grupuri sociale”, consideră Natalia Screlea, reporteră Unimedia.md.
Programul de instruire a fost organizat de CJI în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.