Eşti aici

Situația din Consiliul de Observatori reflectă realitățile din țară

25 Noiembrie 2015
1995 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat, miercuri, 25 noiembrie, un studiu privind activitatea Consiliului de Observatori (CO) al IPNA Compania Publică „Teleradio-Moldova” în perioada 2010-2015. La masa rotundă au participat jurnaliști, experți media, membri ai CCA, deputați, reprezentanți ai societății civile. Membrii Consiliului de Observatori și conducerea TRM nu au dat curs invitației, deși studiul CJI vizează direct activitatea instituției. 
 
Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, care a deschis masa rotundă, a  menționat că situaţia din Consiliul de Observatori s-a aflat permanent pe agenda societății civile. Experta media consideră că una din problemele CO rezidă în faptul că actualul Cod al audiovizualului nu prevede un termen anumit în care  parlamentul poate să confirme membrii CO. ”Procedura de alegere a noilor membri CO este tergiversată de parlament, deoarece CCA face propuneri parlamentului, dar acesta le respinge”.  
 
Autorii studiului – cercetătorul media Victor Gotișan și experta în legislație media Tatiana Puiu - au evidențiat principalele lacune de ordin organizatoric și legislativ pe care le-au depistat în activitatea CO din ultimii ani și au propus recomandări concrete pentru soluționarea lor.  Totodată, ei au îndemnat participanții la masa rotundă să-și expună propriile puncte de vedere, pentru a le include în studiu.
 
Membra CCA Mariana Onceanu-Hadârcă a menționat că  atunci când vorbim despre CO ”accentul trebuie pus pe Caietul de sarcini, deoarece acesta este temei pentru adoptarea bugetului Companiei”.  La fel, în opinia Marianei Onceanu–Hadârcă, filtrul CCA în alegerea membrilor CO ar trebui scos, aceștia ar putea fi propuși de societatea civilă, iar apoi confirmați de parlament.
 
”Problemele pe care le constat eu sunt calitatea persoanelor din componența CO și politizarea excesivă a instituției. Recomandările pe care le fac autorii studiului sunt foarte bune, dar teamă mi-i că  nu se va ține cont de ele, pentru că nu dispunem de mecanisme de persuasiune”, a susținut un alt membru al CCA, Dragos Vicol.
 
De ce nu ajung profesioniști în CO?  Victor Gotișan consideră că de vină este factorul politic. ”Mai mulți experți media, între care Petru Macovei, Ion Bunduchi și Eugeniu Rîbca au participat la concurs pentru calitatea de membru al CO, dar Parlamentul i-a respins, pentru că nu reprezentau interese de partid”, a menționat el.

În opinia lui Gotișan, situația din CO și în general de la IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” reflectă în totalitate actuala situație din R. Moldova. În acest sens, el a adus un exemplu: ”În procesul elaborării studiului am luat cunoștință și de rezultatele controlului Curții de Conturi, care a depistat dispariția din bugetul Companiei ”Teleradio-Moldova” a 6 milioane de lei. I-am întrebat pe membrii CO dacă au reacționat cumva la acest furt, iar răspunsul lor a fost: ce puteam face? Suntem un simplu Consiliu de Observatori!”.
 
Participanții la lansarea studiului s-au referit și la alte aspecte ale activității  CO. În opinia expertului Ion Terguță, care a moderat masa rotundă, CO și-a asumat prea multe funcții improprii. Eugeniu Rîbca, expert în legislația media, crede că activitatea CO trebuie planificată și că instituția ar trebui să fie mult mai deschisă. ”Poate e cazul să se reducă numărul de membri al CO?”, s-a întrebat el. La rândul său, expertul media Ion Bunduchi a constatat că actualul statut al CO este convenabil pentru membrii săi, deoarece nu implică nicio responsabilitate. Ion Bunduchi a apreciat efortul CJI de a elabora studiul, dar a spus că are îndoieli că membrii CO vor ține cont de recomandările făcute, din moment ce ”nu sunt prezenți nici la discuția noastră, care îi vizează direct”.
 
Una dintre soluțiile pe care le propun autorii studiului este adoptarea unui nou Cod al audiovizualului. În acest sens, Sergiu Cornețchi, consultant principal în Comisia Parlamentară pentru mass media, le-a adus o veste bună participanților la masa rotundă: luni,  30 noiembrie, Comisia Parlamentară pentru mass-media va iniția audieri pe marginea proiectului noului Cod al audiovizualului. 
 
La masa rotundă au participat și deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Marina Radvan, membră a Comisiei Parlamentare pentru mass-media.
--------------------
Studiul a fost elaborat de către experții CJI, în cadrul proiectului „Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova”, implementat de CJI cu suportul financiar al Civil Rights Defenders, Suedia.