Eşti aici

Elevii au învățat că știrile se bazează pe fapte concrete, nu pe imaginație

25 Noiembrie 2015
1706 afişări

Orele de educație mediatică, pe care CJI le organizează în instituțiile de învățământ din țară, au continuat, miercuri, 25 noiembrie, la Liceul ”Academician C. Sibirschii” din Chișinău și la Gimnaziul din satul Misovca, raionul Ialoveni.

De această dată, cea care i-a ajutat să înțeleagă mai bine rolul și funcțiile presei în societate a fost Elena Cobylyan, lectoră la specialitatea jurnalism din cadrul Universității Slavone. 

La gimnaziu și în licee tinerii învață să scrie eseuri și compuneri, unde își pot pune în valoare atât cunoștințele, cât și imaginația. Lectora Elena Cobylyan le-a explicat însă că materialele jurnalistice se bazează exclusiv pe fapte reale, nu pe imaginație. Comparând structura eseului, pe care elevii o cunoșteau deja, cu cea a știrii, ei au putut observa diferențele. Știrea trebuie să conțină următoarele elemente: un titlu formulat cu exactitate, un lead despre esența evenimentului, câteva paragrafe, în care să fie dezvăluit evenimentul propriu-zis și informația de background.

Adolescenții au avut de realizat și sarcini practice: ei au citit și analizat unele știri, împărțindu-le în adevărate și false. În context, lectora le-a explicat de ce o știre nu trebuie să conțină judecăți de valoare, diverse etichetări, de ce este obligatorie separarea faptelor de opinii. În caz contrar, știrea devine manipulatoare. Participanții la eveniment au fost instruiți cum să se protejeze față de manipularea prin intermediul mass-media: să confrunte mai multe surse mediatice înainte de a-și forma propria opinie, să fie atenți la spoturile video și publicitare pe care le vizionează. 

În opinia elevilor, lecția a fost foarte utilă pentru ei. Maria Droșeva, elevă la Gimnaziul din Misovca, a menționat: ”Am înțeles că pentru a nu fi manipulați trebuie să verificăm informația, să vizionăm mai multe posturi tv, să citim mai multe ziare și portaluri informaționale, pentru a afla ce se întâmplă în jurul nostru”. Colega ei, Anastasia Diacenco, a adăugat: ”De azi înainte voi urmări ce scriu despre unul și același eveniment mai multe media, pentru a nu fi manipulată”.

Lecțiile mediatice la Liceul ”Academician C. Sibirschii” din Chișinău și Gimnaziul din satul Misovca, raionul Ialoveni au încheiat seria celor 16 vizite în gimnaziile, liceele și universitățile din țară în cadrul proiectului Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud.

Evenimentele au fost organizate de CJI cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.