Eşti aici

Elevii din raionul Telenești au aflat de ce știrile nu întotdeauna informează corect

25 Noiembrie 2015
2581 de afişări

Gimnaziile din satele Crăsnășeni și Văsieni din raionul Telenești au completat lista instituțiilor de învățământ vizitate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul inițiativei de educație mediatică.

Astfel, un grup de elevi a participat marți, 24 noiembrie, la o asemenea lecție, avându-l drept ghid în domeniul mass-media pe reporterul www.realitatea.md Petru Cosoi. Jurnalistul le-a oferit informații despre cum funcționează sistemul mass-media în general, iar în mod particular le-a explicat elevilor ce este știrea, ca gen jurnalistic, cum se scrie și cât de important este ca autorul știrii să fie obiectiv și bine documentat. ”În știre jurnalistul trebuie să utilizeze cel puțin două surse, în special dacă una dintre ele este vizată în context negativ”, le-a spus el elevilor. La fel, acest gen al presei trebuie să aibă un limbaj accesibil și să răspundă la întrebările Cine? Ce? Unde? Când? Cum? De ce? Pentru Ce?.

În partea a doua a întâlnirii, discuțiile s-au axat pe manipularea prin intermediul mass-media. Tinerii au fost instruiți cum să depisteze acest fenomen și care sunt tehnicile de manipulare. În baza câtorva secvențe din reportajele TV, ei s-au convins că manipularea poate fi uneori greu de identificat. Anumite gesturi ale reporterului sau exprimarea propriei opinii a acestuia sunt suficiente pentru a induce în eroare publicul.

În concluzie, participanții la întâlnire au menționat că vor fi atenți la știrile pe care le consumă zilnic și că se vor informa din surse media diferite, pentru a nu fi manipulați. Iuliana Zelenco, elevă la Gimnaziul din Crăsnășeni, ne-a spus că pe viitor va ști să deosebească o știre veridică de una incorectă, care nu răspunde la întrebările obligatorii. Iar Zinaida Arnăut, elevă la Gimnaziul din Văsieni, susține că lecția de educație mediatică a ajutat-o să înțeleagă de ce se recurge la manipulare - pentru că anumite persoane din sfera politică sau economică sunt interesate să-și promoveze propriile interese prin intermediul mass-media.

Lecțiile mediatice sunt desfășurate în cadrul proiectului "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" implementat de CJI cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.