La 20 ianuarie Cabinetul Pavel Filip, propus de deputații PDM, PL şi câţiva legiuitori PLDM, a fost votat de Parlament într-un timp extrem de scurt, fără ca programul de guvernare să fi fost prezentat în plen, fapt ce a făcut ca noul premier și echipa sa să nu fie supuși rundei de întrebări care puteau veni din partea Opoziției. Pe fundalul nemulțumirilor și protestelor și așa existente, acest fapt, dar și candidatul propriu-zis, a generat o manifestație de amploare în fața Parlamentului, la care au participat trei grupuri mari de protestatari - ai Platformei „Demnitate și Adevăr”, ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru. Toți cereau anularea votului și alegeri anticipate.
În relatările de la Publika TV și Canal 3 s-a pus accent pe modul în care se desfășoară protestul și nu pe cauzele lui - circumstanțe care nu ar fi trebuit neglijate de jurnaliști. Astfel, o parte dintre relatările transmise la Publika în seara zilei de 20 ianuarie începeau cu informații despre „violența protestatarilor”, tema agresiunii fiind frecvent folosită în tehnici de manipulare și dezinformare. De la Publika aflăm că la Parlament au ajuns cinci ambulanțe; „martorii spun că au văzut „carabinieri răniți”; au fost răniți ușor cinci polițiști și opt protestatari, sursa informației fiind ministrul de Interne, Oleg Balan; un cameraman a fost bătut și jefuit de către un reprezentant al Platformei DA, a cărui reacție lipsește însă din știre. La fel, Publika.md informează despre faptul că Mihai Ghimpu a fost bătut de protestatari și că Dorin Chirtoacă face un apel la calm.
În toate știrile referitoare la proteste apare, la final, alineatul: „Anterior, manifestanţii violenţi au forţat uşa din spatele clădirii legislativului. Mulți dintre ei i-au luat la pumni pe poliţişti şi i-au deposedat de scuturi şi căşti. Liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”', Andrei Năstase, a încercat să-i oprească pe manifestanţi din acţiunile lor, însă nu i-a reușit. Ulterior, protestatarii au început să strige „Jos Năstase!””. De fapt, distingem aici o omisiune, întrucât nu doar Andrei Năstase a făcut apel la calm, ci și ceilalți doi lideri ai grupurilor de manifestanți. Această omisiune, dar și repetarea enunțului „Jos Năstase!” poate fi înțeleasă ca o încercare de a lăsa impresia că de violențe este responsabil doar Năstase, care a scăpat situația de sub control.
În jurnalul de știri difuzat la ora 23.00, Canal 3 a refăcut filmul evenimentelor de peste zi și aici vom reține una dintre expresiile folosite: „oameni, printre care unii deloc nu arătau pașnic, au început să se adune în fața clădirii Parlamentului imediat după ce a fost anunțată ședința extraordinară…”. Contrar normelor de construcție a unui material jurnalistic, reporterii au transmis imagini și ambianțe de la locul protestului, dar nu au intervievat niciun participant, astfel că motivul supărării acestora a rămas neclar, abordare ce permite interpretarea faptelor în diferite moduri și împiedică telespectatorul să își formeze o opinie obiectivă asupra a ceea ce vede. Astfel, impresia generală după vizualizare este că mulțimea a urmărit exclusiv devastarea Parlamentului. Postul a omis - putem deduce, intenționat - să spună de ce oamenii nu vor să accepte Guvernul Filip. Răspunsul l-am aflat de la alte instituții media: îl consideră lipsit de integritate, un instrument al PDM și al omului de afaceri Vlad Plahotniuc și inapt să lupte cu corupția din țară. Cuvântul „corupție” - care, de fapt, este unul dintre principalele motive ale revoltei - nu a răsunat aproape deloc în jurnalele Canal 3, pe când cuvântul „violență” a fost prezent mai că în fiecare știre. Astfel, s-a dorit crearea de panică și exagerarea pericolului pentru a lăsa impresia de deznădejde și frică.
În schimb, Canal 3 a informat, atât în ziua învestirii Guvernului, cât și a doua zi, despre „susținerea” pe care unii oficiali europeni și-ar fi exprimat-o față de Cabinetul Filip. Aici accentele au fost schimbate și citatele au fost prezentate astfel, încât să apară drept mesaje de susținere a noului Guvern, în realitate unele dintre fiind doar nişte luări de atitudine față de ceea ce se întâmpla la Chișinău. De exemplu, Edgars Rinkēvičs, ministrul de Externe al Letoniei, a scris pe Twitter: „Vești alarmante despre evenimentele din Moldova, toate părţile ar trebui să se reţină şi să fie calme, noul guvern ar trebui să demareze reforme reale rapid”. Acest mesaj a fost prezentat într-o știre intitulată „Guvernul Filip primește asigurări de susținere din partea Țărilor Baltice. Declarațiile miniștrilor de Externe”. Titlul sugerează că miniștrii de Externe ai tuturor celor trei Țări Baltice au făcut declarații oficiale de susținere a Guvernului Filip. În realitate, așa cum reiese din știre, doar doi dintre ei au comentat subiectul - și nu în declarații oficiale, ci pe rețele de socializare -, iar în mesajele lor nu se conține cuvântul „susținere”, nici numele noului premier, ci doar urări de putere și determinare, și exprimarea speranței că Executivul va demara reforme. Avem, deci, folosirea în scop manipulativ a modalității de argumentare ad verecundiam (apelul la autoritate).
Portalul sputnik.md, chiar dacă a relatat pas cu pas votarea Guvernului și protestul de la Parlament de o manieră, în general, conformă cu standardele jurnalistice, a avut totuși câteva știri care fac excepție de la această apreciere. Astfel, ştirea „Unde este președintele Nicolae Timofti. Agenția Sputnik încearcă să dea de urma acestuia” are scopul de a manipula publicul prin inducerea ideii că președintele a abandonat țara și s-ar ascunde undeva. Or, faptul că reporterii Sputnik sună la Președinție și nu reușesc să ia legătura cu cineva nu înseamnă neapărat că șeful statului s-ar ascunde. O asemenea afirmație vine să amplifice panica, dar și să discrediteze demnitarul vizat.
Jurnal TV de asemenea a informat, pe parcursul zilei, despre tot ce se întâmpla în Parlament și la protest, doar că a avut și rol de tribună pentru manifestanți și liderii acestora, fiind mai degrabă un mijloc de chemare la acţiune. Iată câteva titluri edificatoare în acest sens: „Platforma DA anunță mobilizarea”, ora 13.42, „Ora 16.00, protest la Parlament”, ora 14.59; „Mobilizare generală”, ora 15.50; „Protest contra învestirii Guvernului Filip”, ora 16.20; „Protest împotriva dezmățului politic”, ora 17.07.
Subiect 3. Comportamentul migranților musulmani refugiați în Europa
Imediat după Revelion, în presa din Republica Moldova au început să apară, venite din surse românești sau ruseşti, știri în care se relata despre diferite ilegalități ce ar fi fost comise de imigranți musulmani în Germania sau alte state europene. De multe ori, aceste știri au fost preluate din surse străine fără să fie puse câtuși de puțin la îndoială, iar faptele prezentate, care incriminau o anumită persoană sau un grup etnic, erau date drept certitudini. Ulterior, unele dintre aceste informații au fost dezmințite.
De exemplu, la 16 și 17 ianuarie, mai multe portaluri și posturi TV au transmis o știre despre o fetiță de 13 ani dintr-o familie de ruși care locuiește în Germania şi care ar fi fost violată de trei imigranți musulmani. În articolul publicat de kp.md cu titlul „Mигранты в Берлине больше суток насиловали русскую девочку” este descrisă cu lux de amănunte o istorie despre o fetiță de 13 ani din Berlin, care ar fi fost violată de trei imigranți. Din expunere nu este clar de unde a obținut autorul informația și pentru cine anume rudele citate au făcut declarații. Totodată, reporterul nu încearcă să pună la îndoială acuzațiile destul de grave, de altfel, pe care le aduce la adresa reprezentanților unei etnii, ci, dimpotrivă, lansează propriile comentarii și concluzii:
„Политика замалчивания сексуальных преступлений беженцами, принятая к руководству полицией Германии, дала ожидаемые плоды”. (Traducere liberă: „Politica de a trece cu tăcerea infracțiunile sexuale comise de refugiați, de care se conduce poliția germană, a dat roade…”. Sau: „Жестко привести мигрантов в чувство и обязать их жить в соответствии с законами - это, на данный момент, наверное, единственный способ спасти нынешнюю Германию от падения либо в анархию, либо в национализм по типу фашистского. Но власти, боясь более всего обвинения в фашизме, не способны к решительным шагам…”. Traducere liberă: „Readucerea migranților la viață și obligarea lor de a trăi în conformitate cu legea este probabil, în acest moment, singurul mijloc de a salva Germania de astăzi de căderea fie în anarhie, fie în naționalism de tip fascist. Dar autoritățile, care cel mai mult se tem de acuzațiile de fascism, nu sunt capabile să facă pași hotărâți în acest sens…”. Și fotografia folosită pentru ilustrarea istoriei - o imagine în care apar trei polițiști germani întorși cu spatele - are rolul de a amplifica „dramatismul” istoriei, fiind alăturată unui text în care poliția e acuzată că acoperă ilegalități.
Știrea a fost difuzată la ora 14.40, iar la scurt timp a fost publicată o știre ce conținea reacția poliției din Germania, care a negat faptul violului. Reacția poliției a fost însă transmisă de kp.md într-o știre sumară, în care declarația propriu-zisă a încăput într-un alineat din trei rânduri, celelalte trei (din cinci) alineate ale știrii conținând detalii despre „viol” și afirmația că rudele acuză poliția că ar încerca să „acopere” făptașii. În aceeași zi, spre seară, portalul a difuzat o știre mai amplă în care cita poliția germană care a adus probe că presupusa victimă a mințit și a depus la poliție o plângere falsă, de teamă să nu fie pedepsită de părinți pentru faptul că nu a dormit acasă.
Acest caz scoate la iveală o practică vicioasă a jurnaliștilor din Republica Moldova - de a prelua din presa străină informații ce au un pronunțat caracter „de senzație” fără, cel puțin, să le pună la îndoială. Normele jurnalistice elementare obligă autorii să verifice din mai multe surse informațiile, în special, cele cu caracter conflictual, iar în cazul în care nu reușesc să le confirme din surse credibile şi independente, să renunțe la difuzare sau, în cel mai rău caz, să menționeze deficitul de detalii/reacții la acest subiect. În perioada actuală - în care asistăm, dar şi suntem parte - a unui război informațional și detectăm frecvent diferite metode de manipulare a opiniei publice cu scopul de a crea curente de gândire favorabile sau defavorabile migranților musulmani - este cu atât mai necesar să fim precauți atunci când difuzăm asemenea știri.
Manipulatorii au făcut apel la sentimente (e vorba de o fetiță-victimă, imaginea copiilor fiind deseori folosită pentru a suscita diferite emoții și a amplifica tragismul unei situații); au operat cu cuvinte tari precum „fascism”, „anarhie”, „naționalism”, asociate prin definiție cu pericol, violență, abuz, teroare. S-a urmărit, astfel, crearea panicii şi ostracizarea grupului-țintă, precum şi inocularea ideii că acest grup este lipsit de orice calitate umană - toate acestea fiind tehnici de dezumanizare, o metodă de propagandă descrisă în lucrarea „Tehnici de manipulare”, semnată de Bogdan Ficeac[4]. Prezentarea echidistantă și relativ corectă a informațiilor din știrile externe este posibilă dacă jurnaliștii știu să se îndoiască de orice fapt, să păstreze „distanța reticenței” față de orice sursă și să prezinte nepărtinitor diferite versiuni relevante ale unui fapt. Pentru comparație, să vedem cum a fost reflectat acest subiect de agenția Agerpres din România - ştirea a fost publicată cu titlul „Controverse privind un presupus viol comis la Berlin asupra unei adolescente germano-ruse de către migranți”.