Eşti aici

Zilele Libertății Presei: Societatea civilă se solidarizează cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova și cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova

03 Mai 2016
1913 afişări
Zilele Libertății Presei în Moldova, eveniment marcat în mai multe țări ale lumii, au debutat cu o acțiune de protest în fața Ambasadei Azerbaidjanului din Chișinău, unde mai multe organizații neguvernamentale, de media și din alte domenii, au participat marți, 3 mai, la un flashmob. Cei prezenți au cerut  libertate ziaristei azere Khadija Izmaylova, condamnată la 7 ani de închisoare într-un proces inechitabil. Totodată, ei și-au manifestat solidaritatea cu echipa Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), care a fost somată  în mod abuziv de un reprezentant al misiunii diplomatice azere să scoată de pe balconul sediului posterul prin care se cerea libertate Kadijei.

”Noi am considerat că e de datoria noastră să facem acest baner, să ne exprimăm poziția față de Guvernul Azerbaidjanului care încalcă drepturile jurnaliștilor, care întemnițează jurnaliști, care scriu independent”, a declarat Cornelia Cozonac, directoarea CIJM.  

Ea a mai precizat că banerul a fost expus o singură zi, apoi a fost scos la rugămintea  proprietarului clădirii. Cornelia Cozonac a precizat că a rămas surprinsă de insistența reprezentantului ambasadei azere, care s-a prezentat la sediul CIJM pe 22 aprilie, insistând să afle cine a făcut banerul, cine l-a instalat și amenințându-i că vor avea probleme grave dacă nu-i oferă astfel de informații. ”Chiar mi s-a părut abuziv pentru că la noi în țară așa ceva nu se întâmplă, or el a procedat exact așa cum se întâmplă în Azerbaidjan”, a subliniat Cornelia Cozonac.

CIJM a cerut organelor de anchetă să investigheze acest incident și a sesizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prezentă la acțiunea de solidarizare, Lilia Carasciuc, directoarea Transparency International Moldova, a propus ca posterul scos de la geamul CIJM să fie expus, pe rând, la geamurile altor organizații ale societății civile. ”Mâinile la o parte de pe mass-media!”, a fost mesajul Transparency International, adresat inclusiv guvernanților din R. Moldova.

Participanții la flashmob au scandat ”Libertate Kadijei!”, ”Jos mainile de pe CIJM!”, Libertate pentru mass-media!”.

Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată, anul trecut, la Bacu, pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.