”Noi am considerat că e de datoria noastră să facem acest baner, să ne exprimăm poziția față de Guvernul Azerbaidjanului care încalcă drepturile jurnaliștilor, care întemnițează jurnaliști, care scriu independent”, a declarat Cornelia Cozonac, directoarea CIJM.
Ea a mai precizat că banerul a fost expus o singură zi, apoi a fost scos la rugămintea proprietarului clădirii. Cornelia Cozonac a precizat că a rămas surprinsă de insistența reprezentantului ambasadei azere, care s-a prezentat la sediul CIJM pe 22 aprilie, insistând să afle cine a făcut banerul, cine l-a instalat și amenințându-i că vor avea probleme grave dacă nu-i oferă astfel de informații. ”Chiar mi s-a părut abuziv pentru că la noi în țară așa ceva nu se întâmplă, or el a procedat exact așa cum se întâmplă în Azerbaidjan”, a subliniat Cornelia Cozonac.
CIJM a cerut organelor de anchetă să investigheze acest incident și a sesizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Prezentă la acțiunea de solidarizare, Lilia Carasciuc, directoarea Transparency International Moldova, a propus ca posterul scos de la geamul CIJM să fie expus, pe rând, la geamurile altor organizații ale societății civile. ”Mâinile la o parte de pe mass-media!”, a fost mesajul Transparency International, adresat inclusiv guvernanților din R. Moldova.
Participanții la flashmob au scandat ”Libertate Kadijei!”, ”Jos mainile de pe CIJM!”, Libertate pentru mass-media!”.
Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată, anul trecut, la Bacu, pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.