Eşti aici

Studiu despre principalele stereotipuri propagandistice ruse promovate în mass-media din țările Parteneriatului Estic

24 Martie 2017
2403 afişări
Mai multe organizații de media – Centrul pentru Jurnalism Independent (Moldova), Clubul de Presă din Erevan (Armenia) în parteneriat cu Internews Ucraina, MEMO 98 (Slovacia), Consiliul Cartei pentru Etică Jurnalistică din Georgia, Asociația Jurnaliștilor din Belarus și un grup de experți din Azerbaidjan - au monitorizat, în perioada 6 iunie - 3 iulie 2016, conținutul media din cele șase țări ale Parteneriatului Estic (PE) și din Rusia sub aspectul promovării unor stereotipuri propagandistice.

Recent, în baza monitorizării, a apărut studiul „Propaganda: adâncirea prăpastiei în înțelegerea reciprocă” (Propaganda: Deepening of the GAP in mutual understanding). Scopul cercetării a fost de a identifica gradul de influență a propagandei ruse asupra cetățenilor din țările PE, precum și a falsurilor propagandistice promovate de canalele televizate din Federația Rusă. Au fost analizate produsele media care conțineau discurs de ură, discriminare, rasism; care recurgeau la manipulare etc.

În total, autorii studiului au depistat 44 de mesaje propagandistice stereotipe, utilizate frecvent în mass-media din cele 6 țări și Rusia. De ex., mesajul 10:  „Parteneriatul Estic este un proiect anti-rus, care are scopul să diminueze rolul și influența sa în țările din fosta Uniune Sovietică. El duce la sărăcie și pierderea suveranității țărilor partenere”; mesajul 19: „Viitorul prosper al Ucrainei și al altor țări membre ale PE (Armenia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, Belarus) este posibil numai în alianță cu Rusia (în Uniunea Vamală)”; mesajul 29: „Moldova nu are șanse să supraviețuiască din punct de vedere economic fără piața rusă, deoarece nimeni nu are nevoie de produsele sale” etc.

Studiul a fost elaborat în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul de Externe al Cehiei și Secretariatul Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, fiind accesibil în limbile engleză și rusă.