Eşti aici

CJI a lansat „Indicele privind Starea presei din Republica Moldova. Raport 2017”

28 Februarie 2018
2026 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a făcut public miercuri, 28 februarie 2018,  „Indicele privind Starea presei din Republica Moldova. Raport 2017”. Documentul reprezintă o evaluare a situației mass-media din țară pentru anul 2017 și conține: o descriere a metodologiei;  cronologia principalelor evenimente din perioada de referință, cu impact direct sau indirect asupra situației mass-media; opiniile și evaluările experților.
 
Potrivit metodologiei utilizate, starea mass-media este analizată după șapte indicatori relevanți, și anume: cadrul juridic de reglementare a activității mass-media; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor. S-a optat  pentru această metodologie, deoarece oferă un diagnostic pentru mass-media în ansamblu, dar și pentru fiecare aspect/indicator aparte.
 
Raportul este structurat pe capitole, ce corespund celor șapte indicatori, Fiecare capitol conține, pe lângă rezultatele matematice ale evaluării aspectelor situației mass-media, o scurtă cronologie a evenimentelor relevante din anul 2017 și o generalizare a argumentărilor date de experți pentru punctajul acordat.
 
O astfel de abordare oferă o imagine de ansamblu mai amplă a situației în care a activat mass-media în perioada de referință. Totodată, raportul indică zonele în care sunt oportune intervenții pentru a ameliora situația mass-media în beneficiul cetățeanului și al societății.
 
Din conținutul raportului puteți afla de ce cadrul juridic de reglementare a activității mass-media alături de securitatea informațională din perspectiva mediatică atestă o situație gravă. La fel, puteți afla de ce securitatea jurnaliștilor precum și calitatea jurnalismului din RM este marcată de probleme grave.
 
De asemenea, autorii vin cu recomandările de rigoare pentru îmbunătățirea situației din domeniu.
 
La final pot fi găsite trei anexe, inclusiv, cu notele și evaluările experților.
 
Autorul documentului este expertul media Ion Bunduchi.
 
Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), realizat de CJI și Internews, cu susținerea financiară a USAID.