Eşti aici

Acreditarea jurnaliștilor: Când, unde, cum?

16 Noiembrie 2018
2163 de afişări

Întrebare: În ultimul timp, paza care asigură ordinea la evenimente de interes public nu permite jurnaliștilor să facă înregistrări audio-video, pe motiv că aceștia nu ar avea acreditare. În ce cazuri ar trebui să fie solicitată acreditarea jurnaliștilor?

 Răspuns: Precizăm de la bun început că, la evenimentele publice, cum ar fi proteste, mitinguri, concerte care se desfășoară în locuri publice deschise, etc. presa nu are nevoie de acreditare.
 
Accesul reprezentanților presei în mai multe instituții de stat prevăd însă necesitatea acreditării, care, de obicei, se face în baza unor cereri și în conformitate cu condiții speciale prevăzute în regulamente interne.

De exemplu, pentru a reflecta lucrările Parlamentului, Regulamentul stabilește că acreditarea se efectuează în baza legitimațiilor de acreditare, eliberate pentru perioada mandatului Parlamentului. Acreditările pot fi temporare sau permanente și se acordă jurnaliștilor, cameramanilor, personalului tehnic TV şi radio, reprezentanților publicaţiilor periodice, agenţiilor de presă, portalurilor informaţionale, instituţiilor audiovizuale, freelancer-ilor, precum şi jurnaliștilor străini.

În cazul Comisiei Electorale Centrale, Regulamentul prevede că acreditarea se efectuează în baza unei cereri simple scrise. CEC eliberează legitimaţii de acreditare nominale şi la purtător (de tip transferabil). Acreditarea nominală este valabilă la prezentarea actului de identitate. Acreditarea la purtător se acordă la solicitarea instituţiei de informare în masă şi este valabilă la prezentarea legitimaţiei de serviciu şi a actului de identitate. Termenul de valabilitate a ambelor tipuri de acreditări expiră odată cu expirarea mandatului Comisiei.

Multe structuri de stat au afișate condițiile lor de acreditare pe paginile oficiale din internet. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică prevede că pentru a obține acreditare este necesar să trimită un mesaj cu subiectul „acreditare“ prin e-mail, fax sau poştă, cu indicarea numelui, publicaţiei, postul de radio/TV sau agenţiei de presă, datele de contact (telefon, e-mail, fax, adresă poştală),adresa de e-mail la care doriţi să primiţi anunţurile şi comunicatele ANRE. Solicitarea poate fi transmisă prin e-mail la adresa siatco@anre.md, prin fax - la numarul 022-852-900 sau pe adresa poştală a ANRE.

Desigur sunt și excepții de la regula generală. De exemplu, pentru a avea acces la evenimentele de la Guvern, jurnaliștii nu au nevoie de acreditare, este suficient doar să prezinte legitimația de serviciu.

În context, aș vrea să mă refer și la condițiile de acreditare a jurnaliștilor străini. Aceștia sunt acreditați în Republica Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în baza cererilor prezentate de către publicaţiile periodice, agenţiile de presă şi de alte organizaţii interesate, conform Hotărârii Guvernului nr. 359 din 02.06.1995. Refuzul de acreditare a jurnaliştilor străini poate fi atacat în instanţa de judecată. Carnetul de acreditat este valabil pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.