Jurnaliștii au luat „lecții” de la demnitari și alți angajați ai structurilor de stat despre cum să-și facă meseria. Laitmotivul anului a fost interdicția: „Ieșiți din zonă!”, „Nu filmați!”, „Este restricționat accesul pentru jurnaliști!” sau chiar „E instituție de stat și nu se permite să filmați!”.
De la președintele Parlamentului Andrian Candu reprezentanții presei au aflat că „aceste persoane (adică ei, jurnaliștii – n.r.) nu fac altceva decât să scrie proiecte, să obţină finanţare din exterior și să consume acei bani”. Declarația a fost făcută în cadrul Zilelor Libertății Presei.
Prim-ministrul Pavel Filip, la fel, a fost îngrijorat în acest an de faptul că unele posturi de televiziune s-au transformat în „departamente video al unor formațiuni de partid”. Premierul nu a deschis parantezele.
Din acest video nu putea lipsi primarul de la Orhei, Ilan Șor, care a amenințat jurnaliștii în repetate rânduri, adresându-le expresii licențioase. Comportamentul businessmanului a fost preluat și de vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, care a alungat cu mătura jurnaliștii prezenți la un eveniment de-al formațiunii.
Limitarea accesului la informație a fost și ea la ordinea zilei în acest an. Jurnaliștilor de la TV 8 și Jurnal TV, bunăoară, li s-a interzis accesul în sediul Partidului Democrat. Argumentele purtătorului de cuvânt al formațiunii, precum că accesul a fost interzis din cauza politicii editoriale a posturilor citate, explică modul în care autoritățile înțeleg rolul presei în societate.
Spotul video se încheie cu un moment de reculegere pentru jurnaliștii care în acest an au plecat dintre noi - Boris Iarușevschi, Nicolae Răileanu, Valerii Corcimari, Sergiu Gavriliță.