Eşti aici

Jurnaliști din presa locală și națională au învățat cum să-și diversifice conținutul cu ajutorul instrumentelor multimedia

01 Aprilie 2019
956 de afişări
Ce fel de instrumente multimedia există și în ce situații putem să le folosim? Care sunt cele mai noi formate de conținut și  cele mai potrivite tehnici pentru a atrage atenția cititorilor? - Acestea și alte subiecte au fost discutate în cadrul unui traning de trei zile, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a avut loc în perioada 29 - 31 martie, la Chișinău. La activitate au participat partenerii naționali și locali ai proiectului „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia”.

În primele două zile, instruirea a fost desfășurată de experții Andrei Misiurev și Olga Kuzina din Rusia. Cei doi invitați au prezentat participanților mai multe platforme și instrumente multimedia, care îi pot ajuta să facă mai atractive pentru cititori materialele jurnalistice. La rândul lor,  participanții la training au avut ocazia să exerseze unele dintre aceste instrumente, lucrând la câte un material multimedia și îmbunătățindu-l  cu ajutorul sugestiilor oferite de colegi și traineri. Totodată, cei prezenți au avut posibilitatea să afle detalii din culisele redacției «Семь на семь», din intervenția prin Skype a  editorului acestei platforme, Maxim Poleacov. După ce acesta a prezentat mai multe aspecte ale activității site-ului, jurnaliștii i-au adresat o serie de întrebări în legătură cu conținutul multimedia.

În a treia zi de activitate, partenerii locali au lucrat cu Ana Gherciu, redactoră-șefă la Moldova.org, care le-a povestit cum ar trebui structurată informația pe un site pentru a menține publicul fidel și a-i determina pe cititori să revină. Totodată, jurnalista le-a oferit participanților mai multe recomandări de plug-inuri și instrumente ușor de folosit și gratuite pentru a crea conținut multimedia divers și interactiv și a le facilita activitatea de zi cu zi.

Tatiana Mitrofan, jurnalistă la „Observatorul de Nord” spune că informațiile teoretice și activitățile practice i-au fost foarte utile. „Redacția noastră tinde să ofere cititorilor săi informații calitative, dar și atractive vizual, astfel, plug-inurile care ne-au fost recomandate și instrumentele cu care vom crea mai multe elemente multimedia ne vor ajuta să ne atingem scopul. Sperăm că acestea vor atrage mai mulți cititori pe site-ul nostru, care ne vor rămâne fideli.”

Un alt jurnalist, Vitalie Hotnogu de la „Ziua de Azi”, afirmă că participarea la acest atelier l-a ajutat să cunoască și alte abordări în prezentarea informației pentru cititori, folosind instrumente și tehnici interactive. „Dorim să le utilizăm atât pentru a crea materiale multimedia, cât și în alte tipuri de conținut cu care lucrăm zi de zi,” susține Vitalie.   

Proiectul „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia” este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în perioada octombrie 2018 - septembrie 2020.