Eşti aici

Care este durata perioadei de probă pentru persoanele angajate prin concurs?

01 Noiembrie 2019
1713 afişări
Întrebare: ONG-ul nostru ar vrea să angajeze, prin concurs, un specialist pentru comunicare pe o perioadă de jumătate de an. În acest caz putem aplica perioada de probă de 30 de zile?

Răspuns: Codul muncii, în conținutul articolului 61 litera a), stabilește că salariații angajați în baza contractului individual de muncă pe durată determinată pot fi supuși unei perioade de probă care nu va depăși 15 zile calendaristice pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni.

Perioada de probă de 30 de zile calendaristice se aplică pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Dar rețineți că, articolul 62, litera c) din același Cod, reglementează interzicerea aplicării perioadei de probă în cazul încheierii contractului individual de muncă cu persoanele angajate prin concurs.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.