Eşti aici

VIDEO // Anul 2019 pentru jurnaliștii din Republica Moldova - între intimidări, agresiuni și interceptări

23 Decembrie 2019
2547 de afişări
Un material video difuzat în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediția a 25-a, organizată săptămâna trecută la Chișinău de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei, surprinde cele mai relevante momente ale anului trăite de jurnaliștii din Republica Moldova. Între acestea nu au lipsit intimidările, agresiunile verbale, răspunsurile date de unii politicieni la întrebările jurnaliștilor, gen: „Viața-i viață, multă sănătate tuturor” și altele. 

Video-ul, realizat de CJI, începe cu restricționarea accesului echipei de filmare a Jurnal TV în sediul Primăriei Orhei, condusă pe atunci de Ilan Șor (în prezent dat în căutare internațională). Filmul povestește despre interzicerea repetată de către Partidul Democrat a jurnaliștilor postului TV8 de a participa la evenimentele acestei formațiuni politice. Limitarea accesului la informație s-a extins și asupra altor instituții publice. Un incident s-a produs la Primăria municipiului Chișinău, unde jurnaliștii s-au pomenit într-o bună zi că nu mai au acces la ședințele operative. A fost nevoie de proteste în stradă, pentru ca primarul interimar să-și revadă decizia.
 

Anul 2019 pentru jurnaliștii din Republica Moldova - între intimidări, agresiuni și interceptări. Video realizat de CJI.

La ordinea zilei în 2019 au fost și amenințările, agresările verbale și acțiunile cu caracter violent. Spotul video arată cum la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, jurnaliștii de la Jurnal TV sunt bruscați de către judecătorul Serghei Lazari, care se adresează cameramanului pe un ton amenințător: „Nu înțelegi tu cu binișorul!”. Urmează apoi agresarea verbală a jurnaliștilor de la NordNews.md de către primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadie Ioxa. La fel, jurnaliștii de la „Reporter de Gardă” (proiectul video al Ziarului de Gardă) sunt intimidați de către persoane care asigură paza la concertul organizat de Partidul Politic Șor.
 
Dar cele care au făcut înconjurul lumii sunt atacurile la adresa presei din timpul evenimentelor politice din luna iunie, când mai mulți reporteri aflați la datorie au fost agresați la protestele organizate de Partidul Democrat. Scenele din film vorbesc de la sine: reporterul Pro TV este luat pe sus de unul dintre bodyguarzii lui Vlad Plahotniuc și scos din calea politicianului. Reportera NewsMaker Olga Gnatcova este împiedicată să filmeze. Reporterul Sergiu Niculiță și cameramanul de la TV8 sunt bruscați, iar un protestatar își stinge țigara de buretele microfonului TV8, deteriorându-l. Unul din bodyguarzii lui Vlad Plahotniuc o bruschează pe reportera Ziarului de Gardă și nu-i permite să se apropie de politician. Ex-deputatul PD Cornel Dudnic rupe rucsacul jurnalistei Aliona Ciurcă, împiedicând-o să adreseze întrebări. Reporteri de la Agora.md, Unimedia.info, Anticorupție.md și alții sunt împiedicați să transmită informația obiectivă despre ceea ce se întâmplă în Moldova.
 
Materialul video include și o secvență de la un flashmob al jurnaliștilor, organizat în timpul unei conferințe de presă a veteranilor MAI, cu ocazia evenimentelor din iunie. Întrucât mai mulți jurnaliști au fost agresați la protestele din ajun, fără ca Poliția să-i apere, aceștia au părăsit sala de conferințe, lăsând pe masa organizatorilor pixurile și câte o foaie pe care scria „PROTEST”.

De asemenea, în filmuleț apar secvențe despre proaspătul dosar al interceptărilor și citarea  jurnaliștilor la Procuratură pe acest caz în calitate de martori.

Spotul video se încheie cu un moment de reculegere pentru tânărul regizor Viorel Mardare, care în acest an a plecat dintre noi.