Eşti aici

Lecție de educație media oferită de CJI pentru 100 de elevi de la Liceul „N. Gogol” din Chișinău: Vor rezista cei care gândesc critic și sunt creativi

05 Februarie 2020
1177 de afişări
De ce trebuie să gândim critic, mai ales în secolul în care tehnologiile se dezvoltă de la o zi la alta? Răspuns la această întrebare au încercat să afle elevii de la Liceul Teoretic „N. Gogol” din Chișinău, în cadrul primei ore de educație media, dintr-un nou ciclu de lecții pe teme de educație media, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent. La eveniment au participat circa 100 de liceeni.
 
Lecția publică, desfășurată pe 5 februarie 2020, a fost moderată de jurnalistul Dumitru Stoianov, care a explicat esența educației media.
 
„Educația pentru media înseamnă, în primul rând, dezvoltarea capacității de analiză critică a informației media. În societatea informatizată în care trăim vor rezista cei care gândesc critic și au o abordare creativă față de ceea ce fac, indiferent de profesia pe care o vor avea. Asta se învață la lecțiile de Educație pentru media. Trebuie să înțelegem că trăim într-un secol aflat în permanentă schimbare, ceea ce înseamnă că peste 5-10 ani mai mult de 50% din ceea ce se învață astăzi în școală despre tehnologii nu va mai fi actual, dar abilitățile de gândire critică vor fi întotdeauna actuale și importante”, a explicat jurnalistul.
 
Pe parcursul lecției, liceenii au analizat astfel de termeni precum cybermobbing, flaming, cyberbullying, cyberstalking sau trolling, încercând să analizeze sensul fiecărei noțiuni. 
 
Aleksandr Burinschi, elev în clasa 11, susține că deși aproape toți elevii cunosc cum să acceseze internetul sau cum să folosească anumite aplicații și platforme, atunci când este vorba de noțiuni și fenomene mai complexe, cunoștințele lor nu sunt atât de profunde.
 
„Chiar și noțiunile pe care le-am analizat astăzi, cum ar fi cybermobbing, flaming sau cyberbullying nu sunt cunoscute în profunzime de elevi, astfel încât să se protejeze în mediul virtual. Consider că este un curs important, indiferent de faptul dacă intenționezi sau nu să devii jurnalist. Este o disciplină care ne va ajuta în viață”, consideră liceanul.
 
Marina Soltanovscaia, directoarea adjunctă a instituției, recunoaște că astăzi, pe lângă cunoștințele teoretice pe care elevii le iau la școală, aceștia trebuie să-și dezvolte și anumite abilități. „Din practica predării acestui curs în liceul nostru elevilor mai mici, am constatat că Educația pentru media este disciplina care ajută elevii să gândească critic, să comunice, să-și  argumenteze punctul de vedere. Iată de ce această lecție publică îi va determina și pe liceeni să opteze pentru respectivul curs”, a spus profesoara.
 
Disciplina opțională Educație pentru media este predată la Liceul „N.Gogol”, în anul de studii 2019-2020, la treptele primară și gimnazială. 
 
Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.