Eşti aici

Educaţia pentru media în şcoală: trei ani de ascensiune

29 Mai 2020
1952 de afişări
La acest sfârşit de an şcolar se împlinesc trei ani de când disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova. Din 2017, am lansat în fiecare an procesul de cultivare a gândirii critice printre elevi la câte o treaptă de învăţământ şcolar. Am început cu treapta primară, am continuat cu cea gimnazială şi apoi cu cea liceală. Acum, la acest final de an de studii, putem afirma cu certitudine că Educaţia pentru media a „prins rădăcini” în şcoală. De la an la an, numărul dascălilor care răspund provocării de a fi mesagerii educaţiei media în şcoli, dar şi al elevilor dornici să asimileze noile cunoştinţe este în creştere. Și pentru că am ajuns la sfârşitul celui de-al treilea an de învăţământ în care elevii sunt ghidaţi să devină consumatori responsabili de informație, vă invităm să facem o retrospectivă a rezultatelor înregistrate în domeniul predării educaţiei media în şcoală.

 

Anul de învăţământ 2017-2018

În 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat, cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, curriculumul cursului opţional Educaţie pentru media la clasele a III-a şi a IV-a. În acelaşi an au fost instruite 53 de cadre didactice, iar aproape 500 de elevi din 30 de şcoli au devenit primii beneficiari ai disciplinei. Tot în acel an, CJI a tipărit primul lot de manuale de Educaţie pentru media, care a ajuns pe băncile elevilor din treapta primară.
 

Anul de învăţământ 2018-2019

Începând cu 1 septembrie 2018, cursul începe să fie predat şi la treapta gimnazială, în clasele a VII-a şi a VIII-a. În total, peste 1500 de elevi au studiat această materie, fie ca disciplină opţională, fie în cadrul orelor de dirigenţie, atât la treapta primară, cât şi gimnazială. Au ales să predea acest curs opţional 45 de învăţătoare din 11 raioane, municipiul Chişinău şi 2 oraşe din stânga Nistrului, pentru învăţăceii din clasele primare, precum şi 20 de profesori şi profesoare din 10 raioane şi municipiul Chişinău – pentru elevii din clasele de gimnaziu.
 

Anul de învăţământ 2019-2020

În premieră, în acest an, disciplina opţională Educaţie pentru media a fost predată la toate cele trei trepte de învăţământ de către 34 de învăţătoare, 35 de profesori şi profesoare la treapta gimnazială şi 9 la treapta liceală. Educaţia pentru media a ajuns în clasele de liceu după ce, în luna august 2019, Consiliul Naţional pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a aprobat programul noii discipline. În total, peste 2700 de elevi din 105 clase din Chişinău, Călăraşi, Ungheni, Cimişlia, Dubăsari, Ştefan Vodă, Criuleni, Sângerei, Anenii Noi, Ialoveni, Hânceşti, Orhei, Făleşti, Bălţi, Ocniţa, Străşeni, Glodeni, Floreşti, Soroca, Cahul şi Basarabeasca au urmat acest curs în anul de studii 2019-2020.
 

Instruiri pentru învăţători şi profesori

Până în prezent, CJI a instruit 148 de învăţătoare, 101 profesori de la treapta gimnazială şi 36 de profesori de la treapta liceală. Dintre ei, 62 de învăţătoare activează în şcoli cu predare în limba rusă. Programele de instruire sunt realizate în baza curriculumului Educaţie pentru media, aprobat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi a manualelor, ale căror autoare sunt Loretta Handrabura şi Natalia Grîu. Instruirile sunt gratuite, iar în 2019 CJI a demarat desfăşurarea primelor instruiri în afara Chişinăului, pentru a fi mai aproape de cadrele didactice din ţară.
 

Manuale gratuite pentru cadre didactice şi elevi

Pentru a veni în întâmpinarea elevilor şi a profesorilor, CJI a tipărit în aceşti trei ani de studii peste 7.000 de manuale de Educaţie pentru media la toate cele trei trepte de învăţământ, atât în limba română, cât şi rusă. Astfel, cei care vor să devină consumatori de media conştienţi şi responsabili pot beneficia de manuale, care sunt transmise şcolilor cu titlu gratuit. Manualele în format electronic pot fi accesate pe platforma Educaţia Mediatică.

Două ediţii a Săptămânii Educaţiei Media în Moldova

În contextul Săptămânii Mondiale a Educaţiei Media, proclamată de UNESCO, CJI a lansat prima Săptămână a Educaţiei Media în Moldova în perioada 22-28 octombrie 2018. Circa 600 de elevi, 50 de profesori şi 80 de părinţi au fost implicaţi în dezbateri, seminare, concursuri de postere şi fotografii, jocuri, vizite în redacţii, biblioteci şi muzee sau întâlniri cu jurnalişti.

Pentru că experienţa primei ediţii a fost una încurajatoare, am decis să lansăm o nouă ediţie a Săptămânii Educaţiei Media, în perioada 21-27 octombrie 2019, care a atrenat de această dată peste 2.000 de consumatori de media mici şi mari. Totodată, 9 echipe de elevi din 54 au fost premiate, în cadrul unui eveniment de totalizare, pentru realizarea reportajelor video care aveau drept tematică subiectele studiate la lecţiile de Educaţie pentru media. Materialele pot fi vizionate aici.

Procesul educaţional a continuat şi în carantină

În pofida dificultăţilor din ultimele luni, învăţătoarele, profesorii şi profesoarele care predau cursul opţional Educaţie pentru media au făcut eforturi susţinute pentru a trece la lecţii în format online şi a-i ghida pe elevi să distingă între dezinformarea despre pandemia de Covid-19 şi informaţia veridică. Acest curs opţional şi-a demonstrat importanţa şi utilitatea în astfel de timpuri, beneficiind de o multitudine de instrumente online care au făcut predarea la distanţă dinamică şi prietenoasă elevilor.

Alege Educaţia pentru media!

Până în luna septembrie 2020, profesorii, împreună cu părinţii şi copiii, îşi vor alege disciplinele opţionale pe care elevii le vor studia în anul de învăţământ 2020-2021. Cu această ocazie, venim cu mai multe argumente în favoarea alegerii Educaţiei pentru media.


Vă îndemnăm să urmăriţi platforma educatia.mediacritica.md unde vom continua să publicăm materiale utile consumatorilor de informație de toate vârstele.

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea libertăţii de opinie în Republica Moldova”, susţinut de Deutsche Welle Akademie şi finanţat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, realizat în parteneriat cu Internews şi finanţat de USAID, UK Aid, precum şi în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul Educaţiei media”, finanţat de Ambasada Olandei.