Eşti aici

Post de televiziune, amendat pentru o faptă ce nu este prevăzută de Codul serviciilor media. Este legală decizia de sancționare?

14 Decembrie 2020
1077 de afişări
Întrebare: În perioada recentei campanii electorale, postul nostru de televiziune a fost amendat de Consiliul Audiovizualului (CA) pentru o pretinsă încălcare a art. 69 alin.(1) din Codul electoral, care obligă furnizorii să reflecte imparțial alegerile. Cu toate acestea, încălcarea care ni se impută nu se regăsește în lista faptelor pentru care Codului serviciilor media audiovizuale prevede sancțiuni.

Este legală decizia emisă de către CA?

Răspuns: Potrivit legii[1], CA are obligația să monitorizeze furnizorii la capitolul reflectării corecte a campaniei electorale. Constatările de pe urma monitorizărilor, incluse în rapoartele autorității, servesc drept temei pentru o eventuală sancționare a posturilor TV atunci când acestea admit o reflectare dezechilibrată a concurenților electorali.

Majoritatea deciziilor CA emise în perioada electorală curentă se referă la încălcarea de către furnizorii naționali a art. 69 alin.(1) din Codul electoral[2], care-i obligă să respecte principiile de echitate, responsabilitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor. Menționăm însă că sancționarea pentru încălcarea acestui articol implică o serie de problematici de ordin juridic.

Mai exact, Codul serviciilor media audiovizuale enumeră, la art. 84, cazurile[3] în care un furnizor poate fi sancționat de către CA pentru încălcarea prevederilor Codului electoral, iar art. 69 alin.(1) din Codul electoral nu se regăsește în  această listă.

Totuși, așa cum rezultă din numeroasele decizii emise de către CA, autoritatea a identificat o pârghie prin care să aplice sancțiuni pentru nerespectarea acestei prevederi din Codul electoral. Este vorba de sancționarea pentru încălcarea pct. 4.1 din Condițiile la licența de emisie, prin care furnizorii se obligă să respecte prevederile Codului electoral[4].

Comunicăm însă că o astfel de interpretare și aplicare a prevederilor legale este contrară legii, întrucât legiuitorul a stabilit exact cazurile în care furnizorii riscă sancțiuni pentru încălcarea Codului electoral.

De altfel, această concluzie  se regăsește și în decizia din 8 decembrie 2020, emisă de către Curtea Supremă de Justiție, prin care instanța a constatat ilegalitatea sancționării unui post TV și a dispus anularea deciziei emise de către CA.
 

 
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.

Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.

Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.

 
 

[1] Art. 70 alin.(12) Cod electoral: „Consiliul Coordonator al Audiovizualului prezintă obligatoriu, o dată la două săptămâni, Comisiei Electorale Centrale rapoarte de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzorii naționali. Rapoartele de monitorizare trebuie să conțină informații referitoare la respectarea normelor legale în reflectarea alegerilor de către radiodifuzori în cadrul tuturor programelor”;
[2] Art. 69 alin.(1) Cod electoral: „Radiodifuzorii, în cadrul tuturor programelor lor, şi mijloacele de informare în masă scrise fondate de autorități publice au obligația de a respecta principiile de echitate, responsabilitate, echilibru şi imparțialitate în reflectarea alegerilor”.
[3] Este vorba despre nerespectarea prevederilor art. 70 alin. (2), (6), (11), art.84 alin. (3) lit. b),  art. 69 alin. (5)-(6), art. 70 alin. (3)-(5), art. 84 alin. (6) lit. e) şi art. 70 alin. (9) şi (10), art. 84 alin. (7) lit. g) din Codul electoral
[4] Pct. 4.1, lit. b) din Condițiile la licența de emisie : „În cazul reflectării campaniilor electorale și referendumurilor, titularii licențelor de emisie (furnizorii) se obligă să respecte prevederile Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, ale Codului electoral, ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale/referendumului în mijloacele de informare în masă, aprobat de Comisia Electorală Centrală, și ale Declarației interne privind politica editorială privind reflectarea campaniei electorale/referendumului, aprobată de CA”.