Eşti aici

Elevii de la Liceul „Alexandr Pușkin” din Anenii Noi au participat la o lecție de educație media: În spațiul virtual trebuie să dăm dovadă de multă prudență!

10 Februarie 2021
818 afişări

O nouă lecție de educație media pentru școlile cu predare în limba rusă, a noua la număr, a fost organizată în format online marți, 9 februarie, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru 20 de elevi din clasele a VIII-a – a XI-a de la Liceul „Alexandr Pușkin” din Anenii Noi. Elevii au fost la prima întâlnire cu noțiunile cursului opțional de educație media, care este predată în ultimii doi ani la toate treptele de învățământ (primar, gimnazial, liceal) în Republica Moldova.

Dumitru Stoianov, moderatorul lecției, i-a familiarizat pe elevi cu noțiunile de bază ale acestui curs, îndemnându-i să privească fenomenele în complexitate, să analizeze critic conținuturile media pentru a înțelege care este rolul și puterea mass-mediei într-o societate în continuă schimbare. „Astăzi vă aflați pe băncile liceului, dar mâine urmează să luați decizii importante pentru viitorul vostru. Disciplina Educație pentru media vă ajută să vă dezvoltați spiritul critic, să distingeți între adevăr și fals, să conștientizați mai bine pericolele și să dați dovadă de mai mult discernământ atunci când va trebui să vă asumați decizii importante”, a menționat jurnalistul Dumitru Stoianov.

În cadrul lecției, jurnalistul a propus elevilor să definească noțiunile de cybermobbing, flaming, cyberbullying, cyberstalking sau trolling, cunoscute în comunitatea online ca modalități de a interacționa cu intenția deliberată de a provoca interlocutorilor o reacție emoțională. „Tehnologiile moderne au dus şi la apariţia unui şir de fenomene, care au invadat spaţiul informaţional. În relațiile online este esențial să învățăm, să le înțelegem, să le conștientizăm pentru a putea face diferența și a recunoaște ce acțiuni îți pot afecta imaginea și reputația, când riști să fii hărțuit, manipulat sau șantajat”, a adăugat jurnalistul.

Victoria Tataru, reprezentanta CJI, a amintit elevilor că lecția de educație media se înscrie și în contextul Zilei mondiale a siguranței pe Internet, marcată în acest an pe 9 februarie. „Internetul a intrat atât de mult în viața noastră încât se pare că nu ne mai imaginăm cum am putea trăi altfel. Internetul este o mare provocare la nivel mondial. Pe lângă faptul că ne oferă oportunități imense de dezvoltare, comunicare, studiere și recreere, internetul vine și cu o mulțime de vulnerabilități, cărora trebuie să le facem față”. (...) „Trebuie să dăm dovadă de multă prudență în mediul virtual, când interacționăm cu prieteni/utilizatori pe care nu îi cunoaștem. Aici, ca și în viața reală, există anumite reguli pe care trebuie să le respectăm cu strictețe. Una dintre cele mai importante reguli explică valoarea proverbului: «Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!»”, a concluzionat Victoria Tataru.  

Dumitru Ter, elev în clasa a XI-a, a dorit să afle răspunsuri la mai multe întrebări ce țin de măiestria jurnalistică, ce înseamnă să fii un jurnalist profesionist, pe ce valori se bazează astăzi jurnalismul. Elevul s-a arătat interesat să cunoască, de asemenea, cum să deosebească o știre care informează de alta care dezinformează sau manipulează opinia publică.

Natalia Zîcova, profesoară la Liceul „Alexandr Pușkin”, a susținut ideea că elevii trebuie să respecte regulile de siguranţă și au nevoie de mai multe cunoștințe pentru a ocoli pericolele la care se expun în spaţiul virtual.

Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.