Eşti aici

Instrumente inovatoare de educație media, lansate de CJI pentru consumatorii de informație

20 Iulie 2021
2262 de afişări
„Filtrează cu mintea trează!” Cu acest îndemn lansa Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în 2020, primul podcast de educație media din tară – Podcast cuMINTE, în cadrul unui proiect de promovare a gândirii critice în rândurile consumatorilor de informație, desfășurat cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Cele 21 de ediții ale Podcastului cuMINTE au ghidat publicul în tot ce înseamnă dezinformare, manipulare și fake news. În fiecare ediție, jurnaliști, cercetători și experți au analizat și explicat de ce educația media și gândirea critică sunt prioritare  pentru a nu fi manipulați în avalanșa informațională a erei în care trăim. Pentru toți cei care încă nu l-au descoperit, Podcastul cuMINTE poate fi ascultat pe Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud

Tot în cadrul acestui proiect, CJI a oferit profesorilor și elevilor mai multe resurse de educație media,  disponibile pe platforma Educația Mediatică. Diverse ca tematică, materialele au avut scopul de a-i provoca pe elevi să fie vigilenți atunci când citesc conținutul media, dar și să însușească mai bine temele din cadrul cursului opțional de educație media. „La orele de Educație pentru media am audiat, în special, Podcastul cuMinte, dar am urmărit și platforma Educația Mediatică. Datorită articolelor și quiz-urilor, temele studiate deveneau mai clare”, spune Emilia Reaboconi, eleva clasei a IX-a, de la gimnaziul din Brînzenii Vechi, raionul Telenești. Pentru publicul larg, CJI a actualizat cu regularitate platforma Mediacritica, oferind conținut de calitate care să ajute cetățenii să evite dezinformările. Astfel, într-o perioadă marcată de falsuri despre Covid-19 și pandemie, portalul a devenit o sursă credibilă de informare, pe care oricine poate găsi informații veridice și sfaturi cum să evite dezinformarea.

Parte a proiectului a fost și platforma T(V)E Privește!, un instrument prin care consumatorilor media le-a fost oferită posibilitatea să analizeze critic conținuturile difuzate la radio și TV, iar ulterior să le semnaleze pe cele pe care le consideră neconforme cu deontologia, etica jurnalistică și legislația în vigoare. Peste 100 de cazuri de încălcare a legislației media audiovizuale au fost semnalate de cetățenii Republicii Moldova prin intermediul platformei T(V)E Privește! în perioada iulie 2020 – iunie 2021.

CJI continuă proiectele de educație media și promovare a gândirii critice. Urmăriți-ne pentru a afla detalii sau pentru a fi parte din aceste inițiative.

Proiectul „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați” a fost implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada iulie 2020 –iunie 2021, cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la București.