- decizia difuzarii programelor TVR 1 in R. Moldova constituie o expresie a interesului public, national, exprimata public si, ulterior, formulata in acte oficiale la nivel statal si intersta tal;
- licenta de emisie eliberata SRTv de catre CCA in 2006 legalizeaza dreptul de difuzare a programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova pina in anul 2011;
- decizia de scoatere la concurs a fost luata la solicitarea Ministerului Dezvoltarii Informationale (MDI) al Republicii Moldova fara o justificare legala;
- titularul licentei, SRTv, a aratat disponibilitate si a facut demersurile necesare pentru a nu prejudicia procesul de difuzare a programelor sale pe teritoriul R. Moldova;
- opinia publica din R. Moldova, prin intermediul mass-media, si-a manifestat ingrijorarea fata de o eventuala sistare a transmisiunilor TVR 1.
In procesul de luare a deciziei, CCA nu a tinut cont de interesul deosebit al publicului din R. Moldova pentru TVR 1, care ii asigura o diversitate de programe TV si ii oferea si un model de televiziune europeana accesibila lingvistic.
Distribuirea de catre CCA a frecventelor utilizate legal de catre SRTv unui alt agent economic constituie primul caz de o asemenea gravitate de cand exista cadrul juridic de reglementare a audiovizualului national. CCA nu era in drept sa anunte concur sul pentru frecventele respective in situatia in care licenta de emisie detinuta de SRTv era valabila, iar demersul MDI al R. Moldova nu continea vreun temei juridic care sa necesite anularea licentei si anuntarea unui nou concurs.
Scoaterea la concurs a frecventelor, cu 4 ani inainte de expirarea termenului valabilitatii licentei de emisie, la o simpla solicitare a unei structuri guvernamentale fara o justificare legala, denota ca CCA nu-si onoreaza statutul de autoritate publica autonoma, de reprezentant si garant al interesului public in domeniul audiovizualului, de autoritate responsabila pentru implementarea si respectarea Codului audiovizualului, precum si a tratatelor internationale in domeniul audiovizualului la care R. Moldova este parte.
Organizatiile semnatare ale prezentului Apel se adreseaza pe aceasta cale Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa restabileasca in drepturi SRTv, in conditiile c adrului legislativ existent in R. Moldova, ca titular al licentei de emisie pentru difuzarea programelor TVR 1.
Ne adresam Parlamentului si Guvernului R. Moldova, care au emis pe parcursul anilor o serie de acte privind reglementarea difuzarii programelor TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, sa garanteze respectarea tratatelor internationale in conformitate cu Constitutia R. Moldova si sa asigure functionarea autonoma si independenta a autoritatii publice de reglementare in domeniul audiovizualului.
Facem apel catre organismele internationale si misiunile diplomatice acreditate in R. Moldova, catre reprezentantii societatii civile si ai mass-media din tara si de peste hotare, sa sustina procesele democratice de functionare a audiovizualului moldovenesc in spiritul drepturilor si libertatilor constitutionale, sa ia atitudine fata de tentativele de minimalizare a valorilor democratiei europene in a udiovizualul moldovenesc, in vederea apararii intereselor publicului telespectator din Republica Moldova la o informatie diversa, pluralista si de interes general.
- Asociatia Presei Electronice;
- Asociatia Juristilor Independenti,
- Asociatia Presei Independente,
- Asociatia Telejurnalistilor Independenti,
- Centrul Acces-Info,
- Centrul Independent de Jurnalism,
- Comitetul pentru Libertatea Presei,
- Comitetul pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale,
- Juristii pentru Drepturile Omului,
- Uniunea Jurnalistilor din Moldova.