Eşti aici

CJI implementeaza un nou proiect de asistenta pentru jurnalisti

07 Mai 2010
616 afişări

07.05.10/

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat, la 7 mai a.c., conferinţa de lansare a unui nou proiect intitulat „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiectele de interes public”. La eveniment au participat Nadine Gogu, director CJI, Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, şi Luiza Doroşenco, director executiv, Centrul Media de la Tiraspol.

Printre obiectivele principale ale proiectului se numără consolidarea competenţelor profesionale ale jurnaliştilor, dar şi fortificarea relaţiilor de colaborare profesională dintre jurnaliştii din diferite regiuni ale ţării. În acest context, Dirk Schuebel a menţionat că „acest proiect va face posibil schimbul de experienţă dintre jurnaliştii bulgari şi cei din Moldova, iar participarea în cadrul proiectului şi a colegilor din Transnistria va fi o modalitate excelentă de a apropia reprezentanţii mass-media de pe cele două maluri ale Nistrului”.

Nadine Gogu, director CJI, a spus că la etapa iniţială vor fi monitorizate 15 mass-media, inclusiv din regiunea transnistreană, şi evaluate problemele ce persistă în reflectarea subiectelor de interes public ca: integrarea europeană, traficul de persoane, diversitatea. Rapoartele de monitorizare vor servi drept bază pentru elaborarea unei strategii de instruire a jurnaliştilor. Ulterior, vor fi organizate o serie de training-uri în cadrul cărora experţi din Bulgaria, dar şi din Moldova vor instrui jurnaliştii cum să relateze despre subiectele de interes public, ţinând cont de principiile jurnalismului de calitate, astfel încât să fie respectate interesele tuturor grupurilor din societate. În final, participanţii vor realiza materiale comune pentru presa scrisă, radio şi televiziune, aplicând astfel cunoştinţele obţinute în cadrul programelor de training.

Pe parcursul a doi ani, la Chişinău, Bălţi, Rezina, Râbniţa, Tiraspol şi Comrat vor avea loc şedinţe ale Clubului de Presă, care vor facilita procesul de comunicare al jurnaliştilor din întreaga ţară, inclusiv din UTA „Gagauz-Yeri” şi regiunea transnistreană. Astfel Luiza Doroşenco, director executiv al Centrului Media de la Tiraspol a afirmat că programele de instruire şi întâlnirile în cadrul Cluburilor de Presă, vor fi foarte utile atât pentru jurnaliştii din Transnistria, cât şi pentru cei din Moldova. Proiectul prevede, de asemenea, şi editarea revistei analitice Mass-Media în Moldova în trei limbi: română, engleză şi rusă.

Proiectul „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiectele de interes public” este finanţat de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi va fi implementat în parteneriat cu Centrul Media de la Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media, din Sofia, Bulgaria.