În cadrul acestei şedinţe a Clubului de presă s-a discutat despre rezultatele reuniunii în format “5+ 2” de la a Viena (1 - 2 martie 2010), precum şi despre mersul tratativelor privind reglementarea conflictului transnistrean.
În calitate de vorbitor, la eveniment a participat Victor Osipov, viceprim-ministru al R. Moldova, responsabil de reintegrarea ţării. De asemenea, la acest Club de presă au fost prezenţi jurnalişti din Bălţi, Chişinău, Comrat, Bender, Râbniţa şi Tiraspol.
Potrivit viceprim-ministrului Victor Osipov, a început inventarierea acordurilor şi documentelor semnate în vederea reglementării problemei transnistrene. Osipov a spus că multe dintre documentele semnate anterior de către părţile implicate în reglementarea problemei transnistrene nu mai sunt actuale, iar altele nu se respectă. Drept exemplu, el a adus acordul din 1992, semnat de către Chişinău şi Tiraspol, care prevede asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Potrivit vicepremierului Victor Osipov, negocierile anului 2010 au drept finalitate asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi mărfurilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Demilitarizarea regiunii transnistrene este o altă problemă care trebuie rezolvată, a mai spus vicepremierul R. Moldova.
Participanţii la reuniunea în formatul „5+2", care a avut loc la Viena în zilele de 1 şi 2 martie, au decis reluarea negocierilor în acest format. Potrivit lui Victor Osipov, până la finele acestui an vor fi organizate încă trei întâlniri de acest gen: în lunile mai (în Kazahstan), iulie şi octombrie.
De menţionat că la acest Club de presă au mai fost invitaţi: Vladimir Iastrebceak, ministru de externe al autoproclamatei RMN, şi copreşedinţii Comisiei Unificate de Control din partea R. Moldova, regiunii transnistrene si Federaţiei Ruse: Ion Solonenco, Oleg Beleakov şi, respectiv, Serghei Gorlov, care nu au acceptat invitaţia de a participa la acest eveniment.
Clubul de presă este organizat de CJI în cadrul proiectului „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională al Guvernului Marii Britanii (DFID).