Eşti aici

Comunicat de presa

27 Iunie 2008
682 de afişări

27.06.08/ Nouă organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media şi drepturilor omului solicită deputaţilor să respingă proiectul Legii pentru modificarea alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil al Republicii Moldova, înaintat Parlamentului cu titlul de iniţiativă legislativă de către preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pe data de 12 iunie 2008.

Într-o scrisoare deschisă, expediată astăzi Parlamentului Republicii Moldova, organizaţiile neguvernamentale semnatare susţin că modificarea alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil în varianta propusă de iniţiativa legislativă a preşedintelui Vladimir Voronin ar încuraja declaraţiile defăimătoare şi ar înrăutăţi în general calitatea dezbaterilor publice, conducând la dezinformare în mass-media şi violarea dreptului publicului de a fi informat. Rezultatul adoptării acestui proiect de lege ar fi condamnarea Republicii Moldova în noi cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

În scrisoarea deschisă se menţionează de asemenea că modificarea propusă de preşedintele Republicii Moldova este neconcordantă cu obiectivul articolului 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de a stabili un echilibru între exercitarea dreptului la libera exprimare şi exercitarea altor drepturi şi libertăţi. 

Semnatarii scrisorii atrag atenţia că Rezoluţia Adunării Parlamentare nr. 1165 (1998) recomandă statelor membre să găsească un mijloc de a echilibra exerciţiul celor două drepturi fundamentale: dreptul la respectul vieţii private şi dreptul la libertatea de exprimare. Se recomandă adoptarea legislaţiei care să permită persoanelor, printre altele, posibilitatea de a intenta acţiuni civile şi de a solicita posibile despăgubiri pentru violarea vieţii private. Mai mult, se recomandă adoptarea legislaţiei care să permită stabilirea unor penalităţi economice pentru presa care în mod sistematic violează viaţa privată a persoanelor.  

Fiind la o etapă în care tradiţiile democratice nu sunt încă înrădăcinate în Republica Moldova, atât în ce priveşte libertatea de exprimare, cât şi celelalte drepturi ale omului, este incorect să dezechilibrăm mijloacele de protecţie ale acestora, se mai arată în scrisoarea deschisă. Riscul ar fi apariţia multor cazuri grave de defăimare la comandă sau din neglijenţă. Atâta timp cât mijloacele de autoreglementare ale presei în R. Moldova acţionează deficient sau sunt lipsă, există riscul ca o lege care scuteşte persoane responsabile de defăimare de repararea prejudiciului cauzat să degenereze în campanii masive de defăimare, să stimuleze apariţia publicaţiilor de scandal în defavoarea mass-media de buna-credinţă şi responsabile. 

Scrisoarea deschisă este semnată de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), Asociaţia Presei Independente, Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Centrul „Acces-info”, Centrul de Investigaţii Jurmalistice, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova şi Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice, Asociaţia pentru Democraţie Participativă. 

Scrisoarea deschisă este anexată 

***Pentru relaţii, tel. 21 36 52, 22 75 39, mlu@ijc.md. Persoana de contact : Doina Costin, coordonator al Serviciului juridic al CIJ