Eşti aici

Comunicat de presa

23 Aprilie 2008
636 de afişări
23.04.08/ Mass-media din Republica Moldova a început să acorde o mai mare atenţie subiectelor legate de corupţie şi activităţilor anticorupţie - este una din concluziile celui de-al doilea raport trimestrial de monitorizare a mass-media, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) în cadrul proiectului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”, implementat cu suportul guvernului SUA.

 Rezultatele monitorizării a 15 mijloace de informare în masă relevă că, în perioada ianuarie-martie 2008:

   • Numărul materialelor ce corespund tematicii monitorizării a crescut, în total fiind publicate/difuzate 950 de materiale. Majoritatea din acestea (64%) s-au referit la corupţie direct, iar restul au abordat acest fenomen în contextul altor subiecte sau doar l-au menţionat, printre altele.
   • Mass-media monitorizate s-au axat cel mai frecvent pe afirmaţii/acuzaţii de corupţie la adresa funcţionarilor, în special a celor de rang înalt (35%), şi pe programe anticorupţie (20%). Cazurile specifice de corupţie au fost reflectate cel mai rar (13%).
   • În premieră, posturile de radio şi TV monitorizate au pus pe post şapte emisiuni axate integral pe subiecte privind corupţia.
   • Numărul de anchete reportericeşti publicate de presa scrisă a crescut în comparaţie cu primul trimestru de monitorizare. În ianuarie-martie 2008 au fost înregistrate şapte investigaţii jurnalistice, faţă de trei, publicate în octombrie-decembrie 2007.
   • S-a redus numărul de materiale care au continuat un subiect abordat anterior; doar 17% din numărul total urmărind evoluţia evenimentelor. De asemenea, numărul de ştiri bazate pe informaţii oferite în timpul evenimentelor de presă a crescut până la 80%.
   • Peste jumătate (52%) din materialele controversate au prezentat părerea ambelor părţi din conflict. Totuşi, atunci când au citat ambele părţi, acestora deseori nu le-a fost oferit spaţiu egal pentru a-şi exprima poziţia.
   • Programele anticorupţie implementate de autorităţi sau de organizaţii neguvernamentale au fost prezentate fără prea multe detalii sub forma unor relatări de la şedinţe ale reprezentanţilor autorităţilor centrale, conferinţe, declaraţii pentru presă sau alte evenimente. Au lipsit analizele şi dezbaterile cu privire la strategiile anticorupţie.

În total au fost monitorizate 15 mass-media scrise şi electronice, publice şi private, naţionale şi regionale. Scopul monitorizării rezidă în evaluarea modului în care mass-media din Republica Moldova reflectă fenomenul corupţiei şi programele de luptă cu corupţia şi în încurajarea jurnaliştilor să respecte standardele unui jurnalism echidistant şi echilibrat.

Proiectul CIJ „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” a început în octombrie 2007. Acesta se desfăşoară în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), care e finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului şi administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX).
 
Pentru detalii, vă rugăm să telefonaţi la CIJ: (373 22) 234-236, Nadine Gogu, project director; e-mail: ngogu@ijc.md