Eşti aici

Comunicat de presa

11 Iulie 2008
575 de afişări

 10.07.08/ Reprezentanţi ai autorităţilor, jurişti şi jurnalişti au discutat marţi, 8 iulie,  în cadrul unei mese rotunde, despre oportunitatea adoptării Proiectului de lege cu privire la libertatea de exprimare, precum şi despre iniţiativa legislativă de modificare a alin. 8 al art. 16 din Codul Civil al Republicii Moldova.

Participanţii au dezbătut asupra aspectelor generale şi de procedură conţinute în Proiectul legii privind libertatea de exprimare. În cadrul discuţiilor au fost făcute propuneri de modificare şi completare a acestui proiect. De asemenea, au fost scoase în evidenţă prevederile-cheie ale documentului, în special cele care reflectă jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în domeniul libertăţii de exprimare.

Al doilea subiect important, dezbătut în cadrul acestui eveniment, a fost recenta iniţiativă a preşedintelui Vladimir Voronin de modificare a al. 8 al art. 16 din Codul Civil privind excluderea despăgubirilor materiale pentru prejudiciul moral cauzat prin defăimare.  Participanţilor la masa rotundă le-a fost prezentat comentariul organizaţiei internaţionale pentru libertatea de exprimare „ARTICLE 19” asupra iniţiativei de a exclude despăgubirile materiale pentru daunele morale. Mai mulţi vorbitori şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele adoptării proiectului de modificare a Codului Civil, care, de fapt, ar reduce la maxim responsabilitatea jurnaliştilor în contextul în care în R. Moldova lipsesc mijloacele de reglementare ale presei.

În cadrul aceleiaşi mese rotunde s-a discutat şi despre cele 12 cauze privind încălcarea articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, pierdute până acum de Guvernul Republicii Moldova la Curtea de la Strasbourg.  

Acest eveniment a fost organizat de Centrul Independent de Jurnalism, cu suportul financiar al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia.