
Conform Legii Presei este interzisa „imixtiunea in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei” (art.1) de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, „in scopul exercitarii atributiilor profesionale” „a) sa obtina si sa difuzeze informatii; ...c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; .... sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice;” „Confiscarea notitelor jurnalistului este interzisa. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai in cazul in care servesc drept proba intr-o cauza penala.” (art.20)
Ingrijoreaza faptul ca, in pofida obligatiilor si angajamentelor asumate de respectare a libertatii presei, autoritatile nu reactioneaza la asemenea incidente de incalcare a drepturilor jurnalistilor si de ingradire a accesului publicului la informatie.
ONG-urile semnatare cer pedepsirea vinovatilor in toate cazurile de agresiune asupra jurnalistilor, de violare a dreptului de obtinere si difuzare a informatiei, care risca sa devina o practica obisnuita, zilnica in RM .
- Centrul Independent de Jurnalism
- Asociatia Presei Independente
- Asociatia Presei Electronice
- Uniunea Jurnalistilor din Moldova
- Centrul „Acces-Info”
- Centrul de Investigatii Jurnalistice