Eşti aici

Desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, subiect discutat la Clubul de presa

18 Februarie 2009
710 afişări

16.02.09/ La 12 februarie a.c. s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Clubului de presă din Chişinău, la care s-a discutat despre problema deschiderii secţiilor de votare pe teritoriul Transnistriei şi participarea locuitorilor din această regiune a R. Moldova la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, precum şi despre reflectarea campaniei electorale în mass-media.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, populaţia din regiunea transnistreană nu va putea merge să voteze la secţiile de votare în stânga Nistrului, deoarece acestea nu vor putea fi deschise nici în acest an. 

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, consideră că singura soluţie în actualele condiţii este deschiderea secţiilor de votare în localităţile de pe malul drept al Nistrului, la care să poată vota şi cetăţenii de pe malul stâng, deoarece autorităţile transnistrene nu permit deschiderea secţiilor de votare în stânga Nistrului. Dacă Chişinăul ar fi adresat un demers oficial Tiraspolului, acesta ar fi putut fi tratat drept recunoaştere formaţiunii statale autoproclamate. 

Preşedintele Asociaţiei „Promo Lex”, Ion Manole, consideră, însă, că autorităţile chişinăuene nu au întreprins nimic pentru a asigura respectarea dreptului la vot al populaţiei din Transnistria. 

Vicepreşedintele raionului Dubăsari, Maria Jimbei, precum şi primarii de Doroţcaia şi Corjova (raionul Dubăsari), Andrei Leaşco şi Valeriu Miţul, au ridicat problema asigurării bunei desfăşurări a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în regiunea transnistreană şi asigurarea securităţii cetăţenilor din regiunea de est a R. Moldova, care vor merge să voteze la secţiile de votare deschise în dreapta Nistrului sau în satele transnistrene aflate sub jurisdicţia autorităţilor din Chişinău, deoarece în anii trecuţi au existat cazuri de intimidare a alegătorilor de către miliţia transnistreană. Din acest motiv, s-a remarcat o prezenţă destul de redusă la alegerile anterioare.

Jurnalistul Grigori Volovoi, preşedinte al „Centrului pentru drepturile omului” din regiunea transnistreană, consideră că „autorităţile R. Moldova trebuiau să trimită o scrisoare oficială autorităţilor de la Tiraspol cu solicitarea de a deschide secţii de votare în această regiune. Daca acest lucru nu s-a făcut, atunci rămâne să se asigure transportarea alegătorilor din Transnistria la secţiile de votare care se vor deschide în dreapta Nistrului. Iar noi, reprezentanţii presei independente din regiune, vom publica informaţia despre aceasta”, a adăugat Grigori Volovoi.  

Referindu-se la problema deschiderii unor noi secţii de votare în străinătate, Igor Boţan a declarat că revendicarea dreptului la vot de către cetăţenii R. Moldova, aflaţi în străinătate, „este un lucru pozitiv”, dar „deschiderea unor secţii de votare suplimentare e o problemă dificilă”, a adăugat Igor Boţan. Directorul executiv al ADEPT propune deschiderea unei singure secţii suplimentare, la Padova sau Milano, spre exemplu, pentru a vedea câţi cetăţeni moldoveni vor veni la alegeri, dar „soluţia de lungă durată este votul prin internet”, a spus Igor Boţan.

În opinia lui Igor Boţan, „concepţia reflectării campaniei elec¬torale este extrem de restrictivă”. „Toate regulamentele privind reflectarea campaniei electorale sunt făcute pentru a ne lipsi de o campanie activă” şi „vin din neputinţa noastră de a oferi drepturi egale tuturor concurenţilor”, consideră Igor Boţan. 

Pe de altă parte, directorul postului TV 7, Anatol Golea, este de părere că Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale din acest an este „cel mai liberal, cel mai bun din toate câte am avut până acum. Şi aceasta datorită CEC-ului”. În opinia lui Anatol Golea, mass-media electronice vor avea, însă, probleme ce ţin de poziţionarea spoturilor electorale ale candidaţilor în cadrul blocurilor publicitare. „Tragerea la sorţi pare să fie unica soluţie”, a menţionat directorul TV 7.  

De menţionat că la Clubul de presă au mai fost invitaţi reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale a R. Moldova, ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, preşedintele CEC din Tiraspol, Piotr Denisenko, precum şi preşedintele Uniunii moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, dar aceştia nu au participat la şedinţă.  

Clubul de presă este organizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Comitetul pentru Libertatea Presei, cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii. 

Pentru relaţii: tel. (022) 21 36 52, 22 75 39, e-mail: coordonator@ijc.md. Persoana de contact: Maria Praporşcic, coordonator de programe CIJ.