Eşti aici

Dileme etice si standarde profesioniste ale presei in atentia jurnalistilor

31 Octombrie 2011
460 de afişări
31.10.11/ Cum împacă mass-media din Republica Moldova normele etice Foto: IJCşi lupta pentru audienţă? Cum pot fi abordate subiectele  controversate într-un mod profesionist? Interesul public versus interesul publicului – cine deţine întâietatea în materiale de presă? Acestea au fost doar câteva din subiectele problematice discutate de către un grup de jurnalişti în  cadrul unui program de instruire organizat de către Centru pentru Jurnalism independent (CJI), în perioada 27-29 octombrie 2011.

Intitulat  „Norme etice generale şi practici jurnalistice actuale”, programul a reunit  15 jurnalişti din Chişinău, Bălţi, Comrat, Tiraspol şi Cahul.  Ghidaţi de trainerii Nagine Gogu (Centrul pentru Jurnalism Independent) şi Petru Macovei (Asociaţia Presei Independente) timp de trei zile, participanţii  şi-au consolidat cunoştinţele în ceea ce priveşte  autoreglementarea în presă,  principiile generale din Codul deontologic, toleranţă şi nediscriminare, protecţia minorilor, a persoanelor în situaţii vulnerabile etc.

Deşi se discută mult despre autoreglementare,  iar etica mass-media pare a fi un subiect cunoscut multor jurnalişti, rapoartele de monitorizare arată că există încă multe carenţe la acest capitol, de aceea este nevoie de instruire continuă pe segmentul dat.

La rândul lor, participanţii au notat că acest program i-a făcut să mediteze asupra unor lucruri: „În cadrul acestui training, ni s-a reamintit că jurnalistul trebuie să-şi pună mereu întrebări atât despre persoanele despre care scrie, cît şi despre publicul pentru care scrie. Conflictul de interese, interesul public sau interesul publicului, prezumţia nevinovăţiei, discriminarea au fost printre subiectele care  m-au interesat în mod deosebit”, a spus Consuela Tamazlîcaru, jurnalistă la postul naţional de televiziune Moldova 1.

Programul a avut un caracter practic, cu exerciţii, studii de caz şi simulare de situaţii problematice din punct de vedere etic. Or, anume astfel se înţeleg mai bine anumite lucruri, după cum au precizat şi unii participanţi. „Mi-a plăcut că programul a fost axat pe discuţii interactive, pe schimb de experienţă, pe exemple reale din care am avut ce lua şi învăţa”, a spus Irina Lavrova, jurnalistă freelancer  din Bălţi.

La final de program, trainerii au îndemnat participanţii să fie mai atenţi atunci cînd abordează subiecte sensibile din punct de vedere etic. „Dacă ne-am asumat riscul unei profesii cu responsabilitate socială, atunci şi abordarea noastră trebuie să fie una responsabilă” a concluzionat Petru Macovei.

Acest program de instruire a fost organizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţilor mass media din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia”, implementat de către CJI cu susţinerea financiară a organizaţiei „Civil Rights Defenders”