Eşti aici

Fenomenul impozitarii neoficiale - subiect de discutie la Clubul de presa din Chisinau

21 Aprilie 2007
691 de afişări
21.04.07 / Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP) au organizat, pe data de 1 martie a.c., o sedinta a Clubului de presa din Chisinau. In cadrul acestei sedinte s-a discutat despre relatiile dintre oamenii de afaceri si autoritatile publice in R. Moldova si despre fenomenul "impozitarii neoficiale", in special.

La discutii au participat: Igor Munteanu, Veaceslav Ionita si Tatiana Lariusin, experti ai Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) "Viitorul" si autorii studiului "Sistemul impozitarii neoficiale in Moldova", care a fost lansat recent, precum si Ion Sturzu , sef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Andrei Costandachi, sef-adjunct al Directiei Politica Fiscala a Ministerului Finantelor, Ion Lesan, director executiv al Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri "Timpul", Mefodie Varlan, seful Directiei Probleme Juridice a Confederatiei Nationale a Patronatelor si Eugen Roscovan, presedintele Asociatiei Micului Business din R. Moldova.

Potrivit directorului executiv al IDIS "Viitorul", Igor Munteanu, studiul "Sistemul impozitarii neoficiale in Moldova" nu e despre fenomenul coruptiei in RM, ci despre "un sistem paralel de impozitare". "Acest fenomen reprezinta o forma de incasare a unor plati din partea businessului la solicitarea unor autoritati publice. Platile sunt extrase din partea businessului in numele unor obiective, definite de catre aceste autoritati ca fiind "necesare", dar nu sunt obligatorii decat in masura in care sectorul privat nu-si doreste sanctiuni din partea acestora", a mentionat Igor Munteanu. In opinia lui Veaceslav Ionita, "o consecinta a acestui fenomen este crearea unor relatii vicioase intre oamenii de afaceri si autoritatile publice". Potrivit estimarilor IDIS "Viitorul", anual, sectorul privat achita "neoficial" circa 2 miliarde de lei sub forma de plati pentru diverse scopuri indicate de autoritatile publice. De asemenea, expertii au atins problema filantropiei in RM si au semnalat faptul ca, "in prezent, filantropia e in mainile statului, dar este facuta pe banii businessului".

Ion Lesan, directorul executiv al Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri "Timpul", a confirmat existenta fenomenului "impozitarii neoficiale" in RM. "Nu conteaza suma pe care o da omul de afaceri, ci faptul ca banii sunt dati in rezultatul unei presiuni din partea autoritatilor, si asta nu e bine. Unele lucrari, pentru care se percep bani de la business, trebuie sa fie facute din bugetul statului+ Cea mai mare problema e transparenta acestor contributii financiare", a mentionat Ion Lesan.

Pe de alta parte, seful-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Sturzu, s-a aratat nemultumit de faptul ca, dupa parerea lui, in studiu "au fost utilizate date invechite, iar felul cum a fost prezentat a fost tendentios si intr-un fel dezorienteaza opinia publica", aducand diferite rapoarte in calitate de contraargument.

Pentru a demonstra veridicitatea cercetarii, Igor Munteanu a explicat cadrul metodologic al studiului si a spus ca acesta "a fost bazat pe interviuri personalizate si organizarea de focus vgrupuri. Raspunsurile au fost confidentiale, de aceea studiul reflecta opinia generalizata a comunitatii de afaceri".

Urmatoarea sedinta a Clubului de presa din Chisinau va avea loc la 5 aprilie a.c.