Indicele Libertăţii Presei, care măsoară gradul de libertate a mass-media din ţările Parteneriatului Estic, relevă că presa din Republica Moldova este parţial liberă. Cu un indicator de 5 puncte din 7, Republica Moldova se clasează pe locul doi după Georgia, fiind urmată de Armenia și Ucraina.
Lansat de CJI în cadrul proiectului „Monitorizarea libertăţii presei în ţările Parteneriatului Estic”, Indicele Libertăţii Presei (Media Freedom Index) este o nouă cercetare care are drept scop măsurarea gradului de libertate a presei din Republica Moldova.
Studiul a fost elaborat în baza evaluărilor a zece experţi media independenţi şi relevă o serie de deficienţe cu care se confruntă presa din Moldova la momentul dat. Printre acestea, se numără aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei naţionale, relaţia defectuoasă pe care o are presa cu justiţia, concentrarea excesivă a pieţei audiovizualului şi a celei de publicitate, dar şi monopolul statului asupra distribuţiei presei scrise.
Aspectele pozitive remarcate în studiu ţin de asigurarea dreptului la libertatea de exprimare în cadrul legal al Republicii Moldova şi de dezvoltarea domeniului Internetului şi noilor media.
Acesta este primul Indice dintr-o serie de studii ce vor fi elaborate trimestrial de CJI în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”. În afară de Republica Moldova, proiectul se desfăşoară în alte 5 state ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.
Indicele Libertăţii Presei, raportul şi recomandările experţilor au fost realizate în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia Internews-Ukraine, în perioada martie 2013 – februarie 2015, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Această publicaţie a fost produsă cu asistenţa Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul publicaţiei îi revine în exclusivitate Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Publicaţia nu reflectă în mod necesar opinia Uniunii Europene.